Alt du må vite om barnebidrag

Spar 1.130 kroner på å ikke blande inn NAV

Den forelderen som har barna minst eller har størst inntekt, må betale barnebidrag. Klarer dere å enes på egenhånd, er det mye penger å spare.

ØKONOMISK STØTTE: Så lenge barnet er under 18 år, plikter den ene forelderen å betale barnebidrag til den andre dersom dere ikke har lik barnefordeling og inntekt. Men det kan også søkes om å få barnebidrag etter myndighetsalder. Foto: Frank May/NTB scanpix.
ØKONOMISK STØTTE: Så lenge barnet er under 18 år, plikter den ene forelderen å betale barnebidrag til den andre dersom dere ikke har lik barnefordeling og inntekt. Men det kan også søkes om å få barnebidrag etter myndighetsalder. Foto: Frank May/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere skilte seg i 2017 sammenlignet med året før, viser tall fra SSB.

Er du blant disse, har du og din ekspartner gjerne barn sammen som dere skal dele ansvaret for framover, og da dukker begrepet «barnebidrag» for opp.

Det er nemlig slik at den forelderen som ikke bor mest sammen med barnet sitt, må betale barnebidrag til den andre forelderen.

- Har dere helt likt samvær med barnet, skal det i utgangspunktet ikke betales barnebidrag, men om det er forskjell mellom inntektene deres, må den som tjener mest betale litt til den andre, sier advokat Andreas Poulsson i Codex.

Han sier at det oppstår en del uenighet mellom foreldrene knyttet til barnebidrag, blant annet om bidragets størrelse og hva det skal dekke.

Derfor gir Dinside dere en oversikt over alt dere må vite og hvilke regler som gjelder.

Minimumsberegning

Først og fremst, hvordan beregner dere barnebidrag?

Andreas Poulsson, advokat i Codex og Familierettsadvokater.no.
Andreas Poulsson, advokat i Codex og Familierettsadvokater.no. Vis mer

NAV har en bidragskalkulator som er en god hjelp på veien. Her fører dere inn barnets fødselsdato, deres inntekt og samværsrett, så får dere en utregning av barnebidrag.

- Barnebidraget er sammensatt av flere elementer, men de viktigste er omfanget av samværet og størrelsen på inntektene, sier Poulsson i Codex.

Det er Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) sitt referansebudsjett som legges til grunn for NAVs utregning.

Dette er nøkternt budsjett som bare tar hensyn til de mest nødvendige utgiftene.

Vær føre var

Dette betyr at dyre fritidsaktiviteter, sportsutstyr, feriereiser, gaver, mobiltelefon og lommepenger, for eksempel, ikke tas med i denne beregningen, ifølge advokaten.

Det er nemlig kun utgifter til konfirmasjon, tannregulering og briller du plikter å dekke utover det vanlige bidraget.

- De andre utgiftene må dere som foreldre bli enige om, sier Poulsson.

Han råder dere som foreldre til å gjøre avtaler før dere melder barnet på fotballtrening eller kjøper den nyeste smarttelefonen.

Det blir veldig ofte konflikt hvis den ene forelderen tar avgjørelser på egenhånd og krever penger av den andre i etterkant, ifølge advokaten.

Spar over tusen kroner på å bli enige på egenhånd

Og det kan faktisk lønne seg at dere som foreldre blir enige uten å blande inn for mange andre parter.

Foreldrene har avtalefrihet og kan inngå private avtaler om barnebidraget, understreker Poulsson.

- Dere kan avtale større eller mindre bidrag enn det bidragskalkulatoren fastsetter, og ved å inngå en privat avtale, slipper dere å betale gebyr til NAV, sier advokaten.

Gebyret er per i dag satt til 1.130 kroner, det samme som et rettsgebyr. NAV oppfordrer dere derfor til å finne ut av dette selv uten å blande inn det offentlige.

Både den som søker om offentlig fastsettelse av gebyr og den andre parten, må betale hvert sitt gebyr.

Har du en bruttoinntekt under 271.000 kroner, derimot, kan du søke om å slippe gebyr. Dette er et eget avkrysningsfelt i søknadsblanketten om barnebidrag.

Kan få barnebidrag etter myndighetsalder

Og hvor lenge må du betale barnebidrag?

- Plikten til å betale bidrag varer normalt ut den måneden barnet fyller 18 år, svarer Poulsson i Codex.

Men, dersom barnet går på videregående skole eller tilsvarende, kan du plikte å betale bidrag også etter myndighetsalder. Da får barnet bidragspengene direkte, ikke gjennom den andre forelderen.

Er barnet over 18 år, kan bidraget avtales direkte med den bidragspliktige, eller det kan søkes om at NAV fastsetter bidraget.

Gjøres beregningen offentlig, gjelder de samme reglene som for barn under 18 år, med tanke på gebyr og lignende.

Når det gjelder skatt, må mottakeren ikke skatte av bidraget. Den som betaler bidrag får heller ikke skattefradrag for dette.

Skattereglene gjelder både hvis barnet er over 18 år og mottar bidraget direkte, eller hvis forelderen er mottaker på det mindreårige barnets vegne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer