Spar 12 år av livet ditt

Ikke mye som skal til for å bedre helsen.

Hvis usunne vil gjøre forsøk på å bli tolv år eldre, trenger man ikke å gå til det ekstreme. Les tips i artikkelen. Foto: Colourbox.com
Hvis usunne vil gjøre forsøk på å bli tolv år eldre, trenger man ikke å gå til det ekstreme. Les tips i artikkelen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hører at små ting som å bytte ut smør med margarin, ta trappen istedenfor heisen og velge mager melk framfor H-melk kan ha stor betydning for helsen. Men kan det virkelig stemme?

Ja, mener ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo og SIRUS-forsker Elisabeth Kvaavik, som mener at beskjedne, men vedvarende forbedringer i kosthold og livsstil kan ha stor betydning for folkehelsen.

- Fysisk aktivitet, kosthold, røyking og alkoholbruk har vist seg å være av betydning for dødelighet, sier hun ifølge Sirus.no. Hun har vært med på en studie der målet var å se på hvordan disse risikofaktorene påvirker dødeligheten.

Hva er verst: Røyking, drikking, dårlig kosthold eller lite mosjon? Les mer nederst i artikkelen.

Les også: Sats på smugmosjon

Lett å gjøre endringer

I studien, som omfattet nesten 5000 britiske personer i alderen 18 og eller mer, fikk beregnet sin såkalte helseatferdsskår: Her ble hver faktor som kan ha betydning for helsen gitt ett poeng, som røyking, inntak av mindre enn tre porsjoner frukt og grønt daglig, å være mindre fysisk aktiv enn to timer i uken, og å drikke mer enn 14 eller 21 alkoholenheter i uken for henholdsvis kvinner og menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer