Tidenes dyreste matkorn:

Spår høyere brødpriser

- Vi observerer prisøkning på markante faktorer i produksjonen. Dyrere råvarer må tas igjen et sted, sier Petter Haas Brubakk i NHO.

PRISENE RETT OPP: Frankrike er Europas nest største dyrkingsland av mathvete. I motsetning til importavhengige Norge, har prisene til forbruker på brød og baguetter gått rett opp siden i fjor høst. Her baker Hugo Hardy på jobb i Versailles utenfor Paris. Foto: Michel Euler / AP / NTB.
PRISENE RETT OPP: Frankrike er Europas nest største dyrkingsland av mathvete. I motsetning til importavhengige Norge, har prisene til forbruker på brød og baguetter gått rett opp siden i fjor høst. Her baker Hugo Hardy på jobb i Versailles utenfor Paris. Foto: Michel Euler / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens de internasjonale hveteprisene er høyest noen gang målt i norske kroner, har brødprisene i norske butikker stått stille.

Men dette kan endre seg, skal vi tro ekspertene.

Utsalgsprisen på brød i butikk har bare økt 1,3 prosent i 12 måneders perioden januar 2021 til januar 2022.

Ifølge den ferske konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå, er butikkprisen for et brød som kostet 30 kroner i januar i fjor, nå altså bare 30,40 kroner.

Over 50 prosent av matkornet til brød og andre bakervarer på norske bord blir i gjennomsnitt importert fra store hveteland i Europa hvert år.

Med krigsfare mellom Russland og Ukraina (Europas største og tredje største matkornprodusent) og borgerkrigstilstander i Norges hovedleverandør for få år siden, Kasakhstan - risikerer vi brødmangel?

Svar: - Nei.

Landbruksdirektoratet og professor Ole Gjølberg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er samstemte i sine vurderinger her.

De er også samstemte i forklaringen: - Pengene avgjør. De som betaler best, får kjøpt hvete og kan bake brød og kaker som før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer