Tidenes dyreste matkorn:

Spår høyere brødpriser

- Vi observerer prisøkning på markante faktorer i produksjonen. Dyrere råvarer må tas igjen et sted, sier Petter Haas Brubakk i NHO.

PRISENE RETT OPP: Frankrike er Europas nest største dyrkingsland av mathvete. I motsetning til importavhengige Norge, har prisene til forbruker på brød og baguetter gått rett opp siden i fjor høst. Her baker Hugo Hardy på jobb i Versailles utenfor Paris. Foto: Michel Euler / AP / NTB.
PRISENE RETT OPP: Frankrike er Europas nest største dyrkingsland av mathvete. I motsetning til importavhengige Norge, har prisene til forbruker på brød og baguetter gått rett opp siden i fjor høst. Her baker Hugo Hardy på jobb i Versailles utenfor Paris. Foto: Michel Euler / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens de internasjonale hveteprisene er høyest noen gang målt i norske kroner, har brødprisene i norske butikker stått stille.

Men dette kan endre seg, skal vi tro ekspertene.

Utsalgsprisen på brød i butikk har bare økt 1,3 prosent i 12 måneders perioden januar 2021 til januar 2022.

Ifølge den ferske konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå, er butikkprisen for et brød som kostet 30 kroner i januar i fjor, nå altså bare 30,40 kroner.

Over 50 prosent av matkornet til brød og andre bakervarer på norske bord blir i gjennomsnitt importert fra store hveteland i Europa hvert år.

BRØDSKIVE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fraråder Støres brødskive-grep for immunitet. 14. januar 2022. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Med krigsfare mellom Russland og Ukraina (Europas største og tredje største matkornprodusent) og borgerkrigstilstander i Norges hovedleverandør for få år siden, Kasakhstan - risikerer vi brødmangel?

Svar: - Nei.

Landbruksdirektoratet og professor Ole Gjølberg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er samstemte i sine vurderinger her.

De er også samstemte i forklaringen: - Pengene avgjør. De som betaler best, får kjøpt hvete og kan bake brød og kaker som før.

- Må tas igjen et sted

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i bransjeorganisasjonen NHO Mat og Drikke vil ikke sette noe tall på forventet prisutvikling på brød til forbruker.

- Vi observerer prisøkning på markante faktorer i produksjonen. Dyrere råvarer må tas igjen et sted, sier Haas Brubakk til Dagbladet.

Han ramser opp avgjørende innsatsfaktorer i brødproduksjonen, som er blitt dyrere:

Korn, andre råvarer, logistikk, emballasje, strøm og frakt.

- I tillegg er det knallhard konkurranse fra importerte halvfabrikata. Og så er grensehandelen i gang igjen, supplerer han.

2012: 80 prosent import

To gode hveteår i 2020 og 2021 med over 60 prosent selvforsyning til norsk baking, begrenser behovet for import, men påvirker ikke innkjøpsprisen.

Ikke lenger tilbake enn i 2012 ødela en våt høst bakemulighetene med norsk hvete. Da måtte vi kjøpe over 80 prosent av matkornet utenfra. Hovedleverandør: Kasakhstan.

Landbruksdirektoratet har ansvaret for norsk kornstatistikk.

- Prisene på gjødsel og frakt vil bety mye for de internasjonale kornprisene i 2022. Allerede ved utgangen av november i fjor var prisene ute i verden de høyeste noen gang målt i norske kroner. Da kostet ett kilo hvete 3,13 kroner, nesten det dobbelte av gjennomsnittsprisen for åra 2013 - 2019, sier rådgiver Andreas Myklebust Moksnes i Landbruksdirektoratet til Dagbladet.

Siden 2012 har ingen importert hvete fra USA og bare minimale mengder fra Canada. Hovedårsaker: bortimot dobling av fraktpriser kombinert med bedre tilgang på høykvalitetshvete i Europa.

Professor Ole Gjølberg har fulgt internasjonal kornhandel i tiår.

Han foreleser i råvaremarkeder for mastergradsstudenter ved handelshøyskolen på NMBU i Ås kommune.

- Tross den alvorlige, politiske situasjonen i store kornland i Øst-Europa, ser jeg umiddelbart tre hovedgrunner til at det ikke blir trøbbel for norsk hveteimport: 1. Norge kjøper forsvinnende lite mathvete i forhold til verdensmarkedet. 2. Landene i EU er samlet sett verdens største hveteprodusenter. 3. De som godtar prisen, får kjøpt.

GJØDSEL OG FRAKT: Rådgiver Andreas Myklebust kalkulerer med enda høyere matkornpriser i år. Foto: Landbruksdirektoratet.
GJØDSEL OG FRAKT: Rådgiver Andreas Myklebust kalkulerer med enda høyere matkornpriser i år. Foto: Landbruksdirektoratet. Vis mer

Vil ikke tippe pris

Professoren gir seg ikke inn på å tippe prisutviklingen på brød til norske forbrukere.

Han trekker fram noen faktorer som peker mot høyere priser:

- Kunstgjødsel: Høyere gasspriser gjør det dyrere å produsere og utvinne helt nødvendige råstoffer som nitrogen og urea.

- Fraktkostnader verden over går i været på grunn av gass- og drivstoffpriser.

- Kina etterspør mer korn generelt, særlig fordi svinepest ser ut til å være under kontroll der.

- Beredskap: Flere store land handler inn mer matkorn og bygger opp beredskapslagre i kjølvannet av corona-pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer