Boligsalg 2022

Spår januar-rush

Det kan være svært gunstig å selge boligen sin tidlig på året, men da er det lurt å være forberedt.

SMART SALG: Januar er historisk en svært gunstig måned å selge bolig, så hva er forventningene til januar 2022? Foto: NTB
SMART SALG: Januar er historisk en svært gunstig måned å selge bolig, så hva er forventningene til januar 2022? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Januar er historisk den enkeltmåneden boligprisene stiger mest i løpet av året. Dette gjentok seg i 2020 og 2021 med henholdsvis 3,3 og 3,2 prosent oppgang - prisstigning som også er langt mer enn normal for sesongen.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge bekrefter:

– Januar er utvilsomt den måneden som pleier å ha sterkest prisvekst. Deretter kommer august. Februar pleier også å være sterk, sier Lauridsen til DinSide.

Det typiske sesongmønsteret i boligmarkedet er en rask vekst etter nyttår fra januar til mars, noe utflating fram mot sommeren, og kanskje en liten nedgang på høsten.

Forventer sterk start på 2022

Sannsynligheten er stor for en ny sterk januar i boligmarkedet, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Eiendom Norge kommer med en prognose for prisutviklingen i boligmarkedet i Norge og de største norske byene 20. desember.

– Det er grunn til å tro at vi får et boligmarked med fortsatt stort antall boliger som omsettes, men at de ventede renteøkningene fra sentralbanken fører til at vi får langt mer moderat prisutvikling enn vi har hatt de to siste årene, sier Lauridsen.

I hvilken grad vil vi fortsatt ha et «selgers marked» framover?

– Vi venter et marked med langt mer moderat prisutvikling framover, slik at det verken blir et utpreget selgers eller kjøpers marked. Et stabilt marked med moderat prisutvikling er imidlertid veldig bra for de aller fleste, siden det normalt både er kjøpere og selgere i samme marked, svarer Lauridsen.

SMART: Oppussingen du bør prioritere før salg. Video/klipp: Eilin Lindvoll/Ingebjørg Iversen Vis mer

Gjør deg klar for salg nå!

Det er slett ikke sikkert at du får mindre for boligen ved å legge den ut for salg seinere i 2022, men gjør du boligen klar for salg i begynnelsen av året, kommer det nok ikke til å være så mange andre boliger som kjemper om de samme kjøperne sammenlignet med noen uker ut på nyåret, ifølge Kvadsheim.

Og du trenger tross alt kun to interessenter for å starte budkrig, minner siviløkonomen om.

Selge bolig i 2022? Pass på å sette deg inn i de nye lovene og reglene:

Kontakt flere meglere

Mange eiendomsmeglere har ikke så mange oppdrag i slutten av desember, så da kan de nok jobbe raskt med å forberede ditt salg.

Derfor kan det altså være smart å starte boligsalg-prosessen allerede nå.

Bestem deg for hvilken megler du skal velge ved å invitere flere til å ta en titt på boligen, slik at du får dannet deg et inntrykk av prisantydning og hvem som er best egnet til å selge nettopp din bolig.

Og dette med å få tilbud fra flere meglere er viktig! DinSide har nemlig tidligere testet verdivurdering, og da fikk vi opp til 100 000 kroner i forskjell på prisantydningene de satte:

Knuser boligsalg-myte

Avslutningsvis har Kvadsheim et salgstips til eiere av hus, tomannsbolig eller rekkehus med hage, som vurderer å selge i 2022:

Svært mange tenker at det er smart å vente til april eller mai, for da viser hagen seg fra sin beste side, mens hagen tidlig på året kanskje er dekket av snø, eller bare ligger der grå og kjedelig.

Problemet er imidlertid at «alle» tenker likt. Dermed blir det et «rush» av hus og familieboliger som legges ut for salg om våren, mens det i januar og februar er det langt færre familieboliger til salgs. Samtidig er det mange kjøpere, noe som kan gi bedre budrunder for nettopp disse boligene.

– Siden januar og august er månedene med sterkest prisvekst, kan vi på sett og vis si at disse månedene er mest gunstig for boligselgerne. På den annen siden kan en fin hage komme bedre fram om våren eller forsommeren, avslutter Lauridsen i Eiendom Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer