Spar kroner og miljø

Disse varene gjør deg rikere. >>> Slik bør du handle

Publisert
Sist oppdatert

Pristester på husholdningsartikler som DinSide har gjennomført har vist at det å tenke rettferdig handel og miljø er kostbart.

PRISTEST: Så mye dyrere koster rettferdige og grønne varer

Men tar du noen grønne valg når du handler bil, hvitevarer og andre forbruksvarer vil dette spare deg for tusenvis av kroner - årlig. Kjøper du energieffektive hvitevarer, for eksempel, viser beregninger gjennomført av Enova at du sparer 880 kroner i fyringsutgifter per år.

Sli bør du handle

Vil du slå to fluer i en smekk, og spare både penger og miljø bør du tenke på følgende:

 • Redusere forbruket: Bruk mindre av alt. Trenger du virkelig alt du kjøper?
 • Kjøp kvalitet: Pass på å kjøpe kvalitet når du skal ha deg en datamaskin, og behold den så lenge som mulig. Produksjonen av en PC med en 17 tommers skjerm står for 700 kilo co2-utslipp, ifølge Grønn Hverdag. Du sparer transportutgifter- og utslipp.
 • Kjøp brukt: Du bør heller kjøpe en bruktbil enn en splitter ny, siden verdifallet er så stort de første årene av en bils brukstid. Sportsutstyr er det heller ingen vits å kjøpe nytt, så lenge du ikke er en profesjonell sportsutdøver. Møbler og klær er andreting du med hell kan kjøpe brukt.
 • Spar strømmen: Alle tiltak som reduserer strømforbruket er bra for miljøet. Det økende energiforbruket, både i Norge og globalt, er en stor klimatrussel, selv om 59 prosent av det norske energiforbruket (til sluttbruker) er fornybar energi (kilde: SSB).

 • For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

  Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

  Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer