Spår lavere lønnsvekst

Vi har hatt en voldsom lønnsvekst de siste årene, men er denne veksten nå over?

Lønnsveksten de neste årene vil etter all sannsynlighet bli noe mer moderat enn tidligere år. Foto: Per Ervland/Colourbox
Lønnsveksten de neste årene vil etter all sannsynlighet bli noe mer moderat enn tidligere år. Foto: Per Ervland/Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste 10 til 15 årene har norske lønninger gått stadig oppover, og fra 1997 til 2012 er den gjennomsnittlige månedslønnen fordoblet. Men er den store lønnsfesten nå over? Norges Bank la fram sin siste Pengepolitiske rapport på onsdag i forbindelse med siste rentemøte, og har justert ned sin lønnsprognose for 2014 sammenlignet med forrige rapport. Også SSB tror nå at lønnsveksten skal ned, noe økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo bekrefter overfor DinSide.

- Jeg tror nok lønnsveksten vil bli noe lavere fremover, både nominelt og reelt. Kostnadsnivået i Norge er høyt sammenlignet med handelspartnerne, og arbeidsmarkedet er noe svakere enn det har vært, sier Holden.

Sterk lønnsvekst i mange år

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en gjennomsnittlig månedslønn ved heltidsarbeid utgjorde 20.126 kroner i 1997. Siden da har lønningene vokst jevnt og trutt, og i fjor lå samme gjennomsnittslønn på 39.600 kroner.

– Det har vært en svært god reallønnsutvikling i Norge de siste 10 - 15 årene. Det henger sammen med god produktivitetsvekst mesteparten av perioden, og en meget gunstig endring i prisene. Prisene på våre eksportprodukter, særlig olje, har steget betydelig, mens importprisene har steget mye mindre, sier økonomiprofessor Steinar Holden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer