Spar miljøet, tjen penger

Fyrer du med strøm eller olje, sparer du penger hvis du går over til mer miljøvennlig oppvarming.

Publisert
Sist oppdatert

Mange har lyst til å finne fram til klimavennlige måter å varme opp boligen på i vinter.

Naturelskende nordmenn har for alvor begynt å bekymre seg for konsekvensene av både egen og andres energibruk, og hva som er i ferd med å skje med jordas klima er på de flestes lepper.

Men nå er det nå engang slik at hvis man bor i Norge, er man simpelthen nødt til å varme opp boligen om vinteren. Det er vanlig å anta at cirka 55 prosent av husholdningenes energiforbruk i boligen går med til oppvarming.

Gjør vinteren varm, miljøvennlig og billig. Foto: Per Ervland Foto: Foto: Per Ervland
Gjør vinteren varm, miljøvennlig og billig. Foto: Per Ervland Foto: Foto: Per Ervland Vis mer


Handlingsrommet til en nordmann kan dermed virke noe begrenset, og det er slett ikke bare bare å gå over til en helt ny varmekilde for en nordmann med et budsjett å forholde seg til.

I dag kan vi glede mange. Våre beregninger tyder nemlig på at hensynet til både lommebok og miljøet kan gå hånd i hånd - også når vi tar hensyn til kostnadene ved å investere i ny teknologi.

Faktisk tyder våre kalkyler på at samtlige oppvarmingsalternativer som er mer miljøvennlige enn de de fleste i dag bruker, også blir billigere - til og med når vi inkluderer investeringskostnadene.

Rangering bare brensel

Alle først har vi beregnet de årlige oppvarmingskostnadene uten å ta med hva det koster å kjøpe nye ovner eller andre former for apparater og installasjoner i hjemmet.

I tabellen ser du hvordan Enovas svartjeneste rangerer de effektive energiprisene for alternativene vi har.

Fra billigst til dyrest varme
VarmekildeEffektiv pris (øre per kwh)ENOVAS kommentarer
Jord, vann, fjell varmepumper24Årsvarmefaktoren er satt til 3,3 (du får igjen 3 til 4 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører). Denne typen varmepumper er ikke avhengige av utetemperaturen. Kan også varme varmtvann.
Luft til vann varmepumpe30Årsvarmefaktoren er satt til 2,7 (du får igjen 2 til 3 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører). Reduseres gradvis ned til 1 i forhold til utetemperatur.
Luft til luft varmepumpe33Årsvarmefaktoren er satt til 2,4 (du får igjen 2 til 3 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører). Reduseres gradvis ned til 1 i forhold til utetemperatur. Ca. 10 års levetid
Ved - favn53Med utgangspunkt i en moderne vedovn med 75% virkningsgrad. Gjelder bjørkeved med 20% fuktighet, brennverdi pr favn 4240 kWh og 1 favn = 54 fulle 40 liter sekker. Kilde:www.norskved.no
Gass55-60Basert på 90% virkningsgrad, nedgravd tank og innkjøp en gang i året. Gassprisen varierer en del så tilgang og pris bør sjekkes lokalt.
Pellets692800 kr :1000 kg = 2,8 kr/kg : 4,8 kWh/kg : 0,85% = 69 øre/kWh. Kilde: www.felleskjopet.no.
Strøm80Anslaget er inkludert nettleie, forbruksavgift på strøm og mva. Det er forutsatt en kraftpris på 40 øre. Spotpris ligger i dag rundt 20 øre, mens fastprisavtalene forutsetter 43 - 48 øre per kwh.
Fyringsolje80Moderne oljekjel med 90% virkningsgrad og en brennverdi på 10 kWh/liter. Det er mulig å få rabatt ved større bestillinger og/eller ved kjøp om sommeren. Derfor har vi benyttet en parafinpris på 7,23 kr/liter som er 0,50 kr/liter lavere enn dagens listepris via linken over. Men dette er altså en lite miljøvennlig energibærer som myndighetene ønsker å minske bruken av. Kilde: www.statoilnorge.no
Ved - sekk8550 kr/sekk (40 liter). Kilde: Bensinstasjoner, men her varier prisen mye.
Parafin92Vi har tatt utgangspunkt i en moderne oljekjel med 90% virkningsgrad og en brennverdi på 9,5 kWh/liter. Det er mulig å få rabatt ved større bestillinger og/eller ved kjøp om sommeren. Derfor har vi benyttet en parafinpris på 7,83 kr/liter som er 0,50 kr/liter lavere enn dagens listepris via linken over. Men dette er altså en lite miljøvennlig energibærer som myndighetene ønsker å minske bruken av. Kilde: www.statoilnorge.no.
Forutsatt forbruk 25.000 Kwh per år.Den vanligste oppvarmingskilden blant nordmenn er i dag strøm, eventuelt kombinert med fyringsolje. Brenselutgiftene per kilowatt-time har Enova anslått til omtrent åtti øre for hver av disse, med de angitte forutsetningene.

Dette er vel og bra, vil mange tenke - men hvordan ser regnestykket ut når man også tar med investeringene som må til for å oppnå lavere årlige oppvarmingsutgifter?

Mange vil bli overrasket av konklusjonen:

Selv om vi legger til kalkulerte investeringskostnader, blir prisen lavere ved å fyre mer miljøvennlig, enn å fortsette å varme opp boligen med strøm og olje.

Konklusjonen vår gjelder både for oppvarming med pellets og for de ulike variantene av varmepumper. Fordi vedfyring med høyeffektive ovner også blir billigere enn olje og strøm med dagens priser, er også ved i favn tatt med i våre videre beregninger. Dette til tross for at det trolig vil være kontroversielt å betegne vedfyring som miljøvennlig.

Vi har sett bort fra oppvarming med gass i fortsettelsen av vår artikkel, fordi gass til oppvarming foreløpig kun er tilgjengelig blant nye boliger i Stavanger, Sandnes og omegn.
Her kan du lese mer.

Billigst å bli miljøvennlig
VarmekildeInvesteringLevetidKapitalkost *Kapitalkost**Pris brenselSum
 (kroner) per leveår (kr)(øre/kWh)(øre/kWh)(øre/kWh)
Fyringsolje0---8080
Strøm0---8080
Pellets1900020 år15256,16975
Ved - favn1900020 år15256,15359
Luft til luft varmepumpe1500010 år19437,83341
Luft til vann varmepumpe5000015 år481719,33049
Jord, vann, fjell varmepumper8000020 år641925,72450
*Annuitet 5 prosent **Ved forbruk 25.000 Kwh per år.


Like dyre, like varige

For pelletsovnen har vi budsjettert med prisen på Felleskjøpets modell Sandor, som ifølge kjeden har en kampanjepris i vinter på 18.990,-

Noen vil nok stille seg spørrende til om det er realistisk at en vedovn kan ha en virkningsgrad på hele 75 prosent, som Enova forutsetter, andre ikke. Tester utført av det svenske Råd och Rön, som tilsvarer den norske Forbrukerrapporten, viser at 75 prosent slett ikke er uoppnåelig, bare en finner de rette produktene.

Les testene i Råd och Rön.

Ifølge våre kilder er det rimelig å anslå prisen på vedovn med høy effekt tilsvarende den på pelletsovnen.

Felleskjøpets pelletsovn Sandor 7KW koster 19.000 kroner.
Felleskjøpets pelletsovn Sandor 7KW koster 19.000 kroner. Vis mer


Fra før vet vi at Norsk bioenergiforening (NOBIO) anslår levetiden for pellets- og vedovner til å være omtrent like lang - mellom 20 og 25 år, og vi legger 20 år til grunn for begge.

Billigst fra luft til luft

Prisvinneren i våre kalkyler er Luft-til-luft varmepumpen, hvor prisen på oppvarming blir halvert i forhold til strøm - også etter at vi har tatt hensyn til kostnadene ved selve varmepumpen.

En Luft-til-luft varmepumpe med en årsvarmefaktor på 2,4, er trolig blant de bedre og dyrere alternativene i markedet. Se Forbrukerrapportens test fra 2004.

Ifølge ENOVAS husholdningsbrosjyre koster gode luftvarmepumper normalt fra 15.000 kroner, inkludert montering. Levetiden vil normalt være 10–15 år

Les ENOVAS nye kjøpsveileder for luft-luft- varmepumper.

Nest best ut i våre beregninger kommer oppvarming med en luft/vann-varmepumpe.

Prisen på en luft/vann-varmepumpe inkludert installasjon kan variere mye. Gode luft/vann-varmepumper koster normalt fra ca. 50.000 kroner. Montering kommer i tillegg. Levetiden er opptil 15 år, skriver Enova.

Les Enovas nye kjøpsveileder for luft-vann varmepumper.

Bronsjeplass til vann-vann

Selv om vann-vann-varmepumpen gikk av med seieren da vi bare tok hensyn til de årlige energikostnadene, er investeringsutgiften så høy, at vann-vann-varmepumpen bare oppnår en bronsjeplass når vi tar hensyn til dette.

Prisen på vann/vann-varmepumpeanlegg varierer svært mye. Kostnadene for slike anlegg vil kunne være fra ca. 80.000 kroner og oppover. Utgifter til varmedistribusjon inne i boligen kommer i tillegg, skriver Enova.

I kalkylen vår opererer vi altså med det laveste anslaget for kostnadene ved en slik varmepumpe. Til gjengjeld opererer vi imidlertid med en svært kort levetid i beregningen.
Levetiden oppgis som "lang" av Enova, noe vi har tolket til 20 år.

- Etter 20 år er det ofte kompressoren som går, og den koster omtrent 8 - 10.000 kroner å skifte ut. Resten av pumpen har som regel lengre levetid, opplyser rådgiver Torben Sørås ved Enova.

Les mer i kjøpsveilederen

Varmepumpe er tingen

På pallen i høstens konkurranse om billig og miljøvennlig oppvarming står altså varmepumper i alle farger og fasonger.

Trenger du flere råd om varmepumper, kan det være nyttig å vite at svenske forbrukermyndigheter stadig tester nye produkter i makedet, og publiserer resultatene:

Testene finner du hos Råd och Rön her


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer