Spar over 11.000 kr på øyeoperasjon

Lei av briller og kontaktlinser? Du kan spare mye ved å velge riktig klinikk. Sjekk DinSides pristest.

Når det gjelder synskiruri, bør du sette deg godt inn i stoffet før du velger klinikk. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Når det gjelder synskiruri, bør du sette deg godt inn i stoffet før du velger klinikk. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Velg en erfaren kirurg som kan dokumentere resultater.


To av tre nordmenn må bruke en eller annen form for synskorreksjon. Mange tyr nå til laserkirurgi.

Store prisforskjeller
DinSide Helse har laget en pristest på noen tilfeldig valgte klinikker i Osloområdet, Bergen, Trondheim og Tromsø. Merk at dette på ingen måte er noen kvalitetstest og at vi kun har gått på priser.

Resultatene på pristesten viser at de vanligste lasermetodene kan variere fra 24.000 kroner til 35.200 kroner for begge øyne, noe som er en prisforskjell på hele 11.200 kroner.

Se resultatene nedenfor.

Les også: Øyet ditt bør lese dette

Mer om synskirurgi:

 • Det finnes flere laserbehandlinger på markedet i dag. De vanligste metodene er LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis), PRK (fotorefraktiv keratektomi) og LASEK (Laser Sub-Epithelial Keratomileusis).
 • Ved LASIK endres hornhinnens fasong ved at deler av den fjernes med laserlys. Først fjerner man delvis en ytre lapp av hornhinnen med en spesiell automatisert kniv eller med en annen lasertype (IntraLASE). Deretter formes hornhinnen, og lappen legges tilbake.
 • Med PRK, som kan operere høyere styrker, lages det ingen lapp, men det ytterste cellelaget på hornhinnen skrapes av med kniv eller laser. Deretter er teknikken det samme som ved LASIK.
 • LASEK er en mellomting av PRK og LASIK, hvor det ytre cellelaget fuktes med alkohol slike at det kan løftes forsiktig av.
 • Siste nyvinning på fronten kalles IntraLase. Hele inngrepet gjøres med laser, som gjør inngrepet mer skånsomt. Metoden har kommet til Norge og finnes på et fåtalls klinikker. Denne behandlinger koster rundt 10.000 kroner mer enn de vanlige metodene.
 • Rundt halvparten av de som gjennomgår LASIK opplever øyetørrhet i den første tiden etter operasjonen. Andre eksempler på bivirkninger er rødhet på øyet og lysskyhet de første dagene etter operasjonen.

 • Sett deg inn i stoffet
  Når det gjelder synskirurgi, anbefales det derimot ikke å kun gå for det billigste alternativet. Uansett hvilken klinikk du velger, bør du sette deg godt inn i stoffet:

  - Velg en erfaren kirurg som kan dokumentere resultater, sier Bente Monica Aakre, som er høyskolelektor i avdeling for optometri og synsvitenskap i Høgskolen i Buskerud.

  Hun anbefaler også folk å spørre seg selv hva de forventer for så å undersøke nøye om forventningene kan oppfylles.

  Les også: Trygt med laser?

  De fleste kan opereres
  Optikeren eller laserklinikken vil kunne gi deg svar på om du kan gjennomgå synskorreksjon, selv om de aller fleste synsfeil kan korrigeres. Men det finnes begrensinger, sier Aakre:

  - Skjeling kan ikke rettes opp med teknikkene som har blitt beskrevet og det er ikke alltid høye styrker, som over -6.00 eller +4.00 kan rettes fullstendig opp. Da finnes det andre metoder som er bedre, sier hun.

  Øyelege Willy Pettersen fra Argus Øyeklinikk sier til DinSide Helse at oppimot 100 prosent av pasienter med lavere brillestyrker som får utført laserkirurgi, er fornøyde. Han forklarer at det er vanskeligere å få et perfekt resultat når klinikken gjør etterkorreksjoner og behandlinger på pasienter med ekstremt skjeve hornhinner på opptil -10 og -11.

  Les også: Blinde fikk synet tilbake

  Hva du kan forvente
  Under alle behandlinger blir øyet holdt åpent med en klemme. Dette kan være ubehagelig, men selveste prosedyren tar bare noen minutter og er smertefri fordi man er lokalbedøvet.

  - Det kan forekomme mild smerte og lysømfintlighet etter operasjonen, men dagen etter er det vanligst å være helt symptomfri. Mange ser godt allerede dagen etter, mens de fleste ser enda bedre etter en uke, sier Aakre.

  Dette betaler du for synskirurgi (Priser gjelder for begge øyne. Bynavnene er forkortet slik: Oslo-området (O), Bergen (B), Trondheim (T) og Tromsø (TØ). Du kan selv velge hvordan du vil sortere tabellen ved å klikke på de ulike kolonneoverskriftene.)
  KlinikkPris
  Oslo Øyelegesenter (O)24.000 kr (LASIK, LASEK og PRK)*
  SynsLaser (O) (TØ)29.000 kr (ASA)
  Bergen Øyelegesenter (B)26.000 kr (PRK, LASIK og LASEK)*
  Memira, Norsk Synskirurgi (T)26.000 kr (LASIK)*
  SynsLaser (T)26.000 kr (LASIK)*
  Memira, Norsk Synskirurgi (TØ)28.000 kr (LASIK, LASEK og PRK)*
  Memira, Norsk Synskirurgi (B)30.000 kr (LASIK)*
  Drammen Øyekirurgiske Klinikk (O)30.000 kr (LASIK)
  Sandvika Øyelegesenter (O)32.600 kr (ASA)
  Memira, Norsk Synskirurg (O)33.000 kr (LASIK, LASEK og PRK)
  Argus Øyeklinikk (O)35.200 kr (ASA og LASIK)
  * Priser varierer, avhengig av styrke og lasertype, men starter fra dette beløpet.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer