Spar penger - kjør taxi

Er du klar over hvor mye bilen koster deg? Og hvor mye drosje du kan kjøre for de pengene?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Alle som har bil, vet at det koster. Men mange blir likevel nok overrasket over hvor stor en utgiftspost bilen egentlig er.

Spar penger - kjør taxi

Våre beregninger viser at to helt vanlig biler, en til 150.000 kroner, og en til 250.000 kroner, gir deg månedlige utgifter på henholdsvis 5.700 og 7.750 kroner.


Hvordan vi har kommet frem til disse tallene, kan du lese mer om ved å klikke på lenken ovenfor.

Mye drosje

I beregningen har vi tatt med månedlige utgifter til renter og avdrag, forsikring, veiavgift, reparasjoner, bensin, bompenger og parkeringsavgifter.

Utgiftene varierer selvsagt noe fra person til person, men likevel vil disse estimatene nok gi en ganske god pekepinn på hva bilhold koster.

La oss ta for oss en teoretisk mulighet: Du kvitter deg med bilen. Hvor mye kan du gjøre med de nærmere 6.000 eller 8.000 kronene i måneden - hvor mye drosje kan du eksempelvis kjøre?

Har du fem kilometer til og fra jobb hver dag - altså ti kilometer totalt, vil det koste om lag 200 kroner å komme frem og tilbake med taxi. Med 22 arbeidsdager i måneden, blir kostnaden 4.400 kroner. Altså betraktelig billigere enn bilholdet.

Og mye leiebil

Er du mer avhengig av bil i helgene, kan du vanligvis få leie en mindre bil til 800 kroner per helg. Legger vi til bensinbruken, vil en leiebilhelg altså bare koste i overkanten av 1.000 kroner. Gjør du det hver eneste helg, blir månedlig kostnad om lag 5.000 kroner. Altså billigere enn selv den billigste bilen.

Nå er poenget selvsagt ikke å kjøre drosje til jobben hver dag, eller leie en bil hver helg. Men eksemplene illustrerer at selv om du gjør disse tingene ofte, vil du sitte igjen med penger som da kan brukes på andre hyggelige eller fornuftige ting.

Og for noen er slike regnestykker fullstendig uinteressante. De er totalt avhengig av bil for å kjøre på jobben og få barna fraktet til skole og fritidsinteresser.

Bilens verdi

Et element som ikke er tatt med i beregningene ovenfor er bilens verdi etter fem år. For på dette tidspunktet vil bilen være nedbetalt, og fremdeles ha en viss verdi.

Hvor mye du kan spare på å kvitte deg med bilen, vil derfor bli betydelig redusert etter de fem årene. Men ofte vil bilens verdi benyttes som egenkapital til enda en ny (og dyrere) bil. Og gleden kan derfor bli kortvarig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer