Spar penger - vent med arven

Hvor mye kan du gi barna dine i forskudd på arv uten at det må betales arveavgift? Vi har sett på dagens beløpssatser, og gir deg samtidig en oversikt over forslagene til ny arveavgiftslov.

Publisert

Stadig flere nordmenn sitter godt i det, i hvert fall økonomisk sett.

Hus og bil er nedbetalt, og økonomien er god. Samtidig ser de at barna sliter med å komme inn på boligmarkedet på grunn av dagens skyhøye priser.

Hva er vel da bedre enn å dele ut litt av sine egne oppsparte, eller arvede midler? Å motta forskudd på arv er selvsagt bra for barna, men også staten koser seg over foreldrenes giverglede.

Det skyldes den, av mange, forhatte arveavgiften.

Arveavgift?

Det må nemlig betales arveavgift til staten når arvelateren ved sin død, eller giveren da gaven ble gitt, var bosatt i Norge eller var norsk statsborger.

I motsetning til hva mange tror, er det den som mottar arven eller gaven som skal betale arveavgiften.

Det skal som hovedregel betales avgift av all arv, det samme gjelder gave til noen som på gavetidspunktet er giverens, eller hans ektefelles arving etter loven. Også fosterbarn omfattes.

Fribeløp

Etter dagens regler er det et imidlertid et "fribeløp" på 200.000 kroner fra hver av foreldrene. Det vil si at barna slipper å betale arveavgift på de første 200.000 fra hver av foreldrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer