Spar penger med kredittkortet

Er du lur og har god økonomisk sans, kan du tjene på å bruke kredittkortet. Av: Amalie Knudsen

Kredittkortbruk kan bli dyrt, men ikke om du bruker det smart. Foto: Per Ervland
Kredittkortbruk kan bli dyrt, men ikke om du bruker det smart. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Ved å bruke kredittkort kan du la dine egne penger stå og forrente seg på konto, frem til renten begynner å løpe på kredittkortet, forteller «Luksusfellen»-programleder, og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

For selv om hun på TV må redde folk ut av kredittkortgjeld, bruker hun ofte kredittkortet selv.

Må betales

– Jeg bruker mye kredittkort. Så lenge man er sikker på at man har penger til å betale kredittkortregningen så er det ikke noe problem, sier Sandmæl.

Silje Sandmæl er både programleder og forbrukerøkonom. Foto: DNB
Silje Sandmæl er både programleder og forbrukerøkonom. Foto: DNB Vis mer


Det kan ta opp til 45 dager før kredittkortregningen kommer, og i den tiden regnes bankens rente på dine egne penger.

I disse lave rentetider er det ikke stort man sparer, men på en brukskonto er det fra cirka 0,15 – 1 prosent rente å tjene på gratislånet - så lenge du husker å betale kredittkortregningen innen betalingsfristen.

Dette er den mest gunstige kreditten

Gratis forsikring

Men det finnes også noen andre triks som man sparer langt mer på.

– En glitrende måte å bruke kredittkort på er ved betaling av reise. Betaler du mer enn 50 prosent av reisen med kredittkort så gjelder det en reiseforsikring, den er ofte like god som vanlig forsikring, forteller Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren.

Sjekk vilkårene før du velger forsikring

En av Bergos kunder brukte en gang kredittkortet til å fylle bensin på vei til hytta. Da han senere ble alvorlig skadet på turen ble det utbetalt store summer fra kredittkortselskapets reiseforsikring.

Vær også obs på at ikke alle kredittkort har en slik reiseforsikring, så du bør dobbeltsjekke dette før du legger ut på reise. Dette gjelder blant annet kredittkortet fra Skandiabanken.

Reiseforsikring: Det meste er dekket

Men pass på fristen

Kredittkortselskapene tjener store penger på at man ikke betaler regningen i tide. Den effektive renten på kredittkortgjeld ligger vanligvis rundt 30 prosent av lånt beløp. Noen kredittkort lokker derfor med goder for å få kundene til å bruke kortet så mye som mulig.

Derfor har økonomene hjulpet oss med å sette opp en liste over når man bør bruke kredittkortet:

  • Ved kjøp av reise. (Se for eksempel hva som skjer ved flykonkurs.)
  • Når man handler på internett. (Derfor bør du bruke kredittkort ved netthandel
  • Agnes Bergo er daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren. Foto: Virre Dahl
    Agnes Bergo er daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren. Foto: Virre Dahl Vis mer

  • Når man kan få en kontantrabatt ved kjøp "på stedet". (Man kan få rabatt på tjenester man ofte benytter seg av, for eksempel kjøp av bensin.)

– Når man handler på internett er det alltid en risiko for ikke å få varen. Men hvis du betaler med et kredittkort, sier lovverket at dersom du ikke får levert varen du har kjøpt kan du henvende deg til kredittkortselskapet og få pengene igjen, forklarer Bergo.

Sjekk hva kortgarantien dekker

Spar på store kjøp

Et annet tips fra Pengedoktoren er at ved et stort innkjøp kan du få kontantrabatt om du handler der og da, for eksempel på møbler og hvitevarer. Da kan det lønne seg å legge ut med kredittkortet, så lenge man er sikker på at man har penger før regningen kommer i posten.

Et siste punkt er frynsegodene man får ved bruk av kredittkortet, som "kickbacks" og rabatter hos for eksempel flyselskaper og bensinstasjoner.

– Husk at dette kan være lokkegoder som kan få deg til å bruke pengene feil sted. Det at du får varene «billigere», kan gi en falsk psykologisk trygghet, forklarer Bergo.

– Man kan glemme å se etter andre alternativ, der man kan spare mer, fordi man stoler på at man sparer penger ved den tjenesten man har knyttet seg til.

Les også: Få penger tilbake på regningen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer