Spar skatt med RISK

Sørg for at du får det skattefradraget du er berettiget til. RISK-verdiene er viktige å huske når du fyller ut ligningen.

Publisert
Sist oppdatert
RISK-reglene kan ta toppen av skattebyrden din.
RISK-reglene kan ta toppen av skattebyrden din. Vis mer

RISK står for Regulering av Inngangsverdi med Skattelagt Kapital. RISK-metoden ble innført i 1992, og har til formål å sørge for at du ikke blir utsatt for dobbel beskatning.

Har du solgt aksjer eller aksjefond i 2003, og fått en gevinst, skal du skatte 28 prosent av gevinsten. RISK-reglene skal sikre at du ikke betaler skatt av en aksjegevinst som selskapet allerede har skattet av.

RISK betyr mindre skatt

Forestill deg at du i 2002 kjøpte en aksje i AS Aksjeselskap til 100 kroner. Investeringen din har vært fordelaktig, og i desember 2003 velger du å selge aksjen til 150 kroner. I utgangspunktet burde du da ha betalt 28 prosent av gevinsten på 50 kroner, altså 14 kroner.

Med RISK-reglene blir det mer fordelaktig for deg. Selskapet du har investert i har sannsynligvis allerede skattet av en del av denne gevinsten i form av skatt på årsresultatet, og derfor skal du ikke betale skatt av hele gevinsten din. Hvis RISK-verdien blir fastsatt til 25 kroner, betyr dette at du bare skal skatte av de resterende 25 kronene. Du skal derfor bare betale 28 prosent skatt av 25 kroner, altså 7 kroner.

RISK-verdien fastsettes for hvert enkelt selskap, og er basert på en relativ komplisert formel utfra hvor mye selskapet har betalt i skatt i ligningsåret. Selskapene skal selv regne ut årets RISK-verdi, men ligningsmyndighetene er den instansen som kontrollerer og formelt fastsetter selskapets RISK-verdi.

Negativ RISK

Du kan også oppleve å få oppgitt en negativ RISK-verdi. Dette kan skje dersom selskapet har utbetalt mye i utbytte i ligningsåret. En negativ RISK-verdi betyr at du må skatte av en større andel av gevinsten.

Flere eksempler

I februar 2001 kjøpte Anne 300 aksjer til 250 per stykk - inngangsverdien er altså 75.000.

Aksjene ble solgt i desember 2003 for 300 kroner per aksje, utgangsverdien er altså 90.000. Vi får her følgende regnestykke:

 • Aksjer kjøpt i 2001, 250 *300 = 75.000.-

  RISK - måles per aksje - 2002 = 30.-

  RISK - måles per aksje - 2003 = - 20.-

  Summert sammen blir RISK-beløpet 10, som multiplisert med antall aksjer blir 3.000.

  Det samlede RISK-beløpet legges så til den opprinnelige inngangsverdien. Den "nye" inngangsverdien blir dermed 78.000 kroner.

 • Gevinstbeskatningen er utgangsverdien minus inngangsverdien, og regnestykket blir dermed 90.000 - 78.000 = 12.000 kroner. Det er altså disse 12.000 som blir beskattet med 28 prosent. Vi ser altså at RISK-tallene har redusert beløpet som skal beskattes med 3.000 kroner.
Merk:
 • Husk at eventuelle utgifter du har hatt ved kjøpet og salget av aksjene også kan føres til fradrag. Slike utgifter føres i post 303.

 • Vi har ikke tatt hensyn til eventuelt utbytte. Faller du i denne kategorien bør du kontakte Likningskontoret eller Skattebetalerforeningen.
Kilde: Skattebetalerforeningens Skattenøkkel.

Du må dobbeltsjekke tallene


RISK-tallene for år 2003 er nå lagt ut på Skatteetatens nettside. På siden kan du taste inn selskapets navn eller organisasjonsnummer. Skal du søke på aksjefond, må du bruke organisasjonsnummeret.

Selskapet du investerer i er også pliktig til å sende deg informasjon om årets RISK-verdi.

Slik gjør du

Beregning av formueverdi på aksjer og aksjeutbytte blir registrert automatisk på ligningen din dersom aksjene er registrert i Verdipapirsentralen.

Sjekk alltid at det er ført opp korrekt inngangsverdi - og at det er tatt hensyn til RISK-tallene. Fyller du ikke ut skjemaet med RISK-verdien, mister du den skattelettelsen du er berettiget til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer