Spar skatt med RISK

Sørg for at du får det skattefradraget du er berettiget til. RISK-verdiene er viktige å huske når du fyller ut ligningen.

Publisert
Sist oppdatert

RISK står for Regulering av Inngangsverdi med Skattelagt Kapital. RISK-metoden ble innført i 1992, og har til formål å sørge for at du ikke blir utsatt for dobbel beskatning.

Har du solgt aksjer eller aksjefond i 2003, og fått en gevinst, skal du skatte 28 prosent av gevinsten. RISK-reglene skal sikre at du ikke betaler skatt av en aksjegevinst som selskapet allerede har skattet av.

RISK betyr mindre skatt

Forestill deg at du i 2002 kjøpte en aksje i AS Aksjeselskap til 100 kroner. Investeringen din har vært fordelaktig, og i desember 2003 velger du å selge aksjen til 150 kroner. I utgangspunktet burde du da ha betalt 28 prosent av gevinsten på 50 kroner, altså 14 kroner.

Med RISK-reglene blir det mer fordelaktig for deg. Selskapet du har investert i har sannsynligvis allerede skattet av en del av denne gevinsten i form av skatt på årsresultatet, og derfor skal du ikke betale skatt av hele gevinsten din. Hvis RISK-verdien blir fastsatt til 25 kroner, betyr dette at du bare skal skatte av de resterende 25 kronene. Du skal derfor bare betale 28 prosent skatt av 25 kroner, altså 7 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer