Strømpris til vinteren

Spår snittpris på ni kroner

Går mot tidenes dyreste strømvinter.

REKORDVINTER: Allerede i august og september passerte strømprisen fire kroner kilowattimen i Sør-Norge. Det kan være en forsmak på hva det blir til vinteren. Foto: Annika Byrde / NTB
REKORDVINTER: Allerede i august og september passerte strømprisen fire kroner kilowattimen i Sør-Norge. Det kan være en forsmak på hva det blir til vinteren. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømmarkedet er mildt sagt urolig om dagen, mye påvirket av krigen i Ukraina og gasspriser som tidvis løper løpsk.

EU har riktignok satt gassprisen på dagsorden, noe som har gjort at gassprisene har gått noe ned, og seinest i går varslet den tyske regjeringen at det innføres makspris på gass betalt av forbrukere i Tyskland. Samtidig skaper den mulige sabotasjen av gassrørledningene fra Russland uro i markedet, som trekker gassprisene opp.

Både i august og september har vi sett rekordhøye strømpriser i Norge, med snittpriser på over fire kroner per kilowattime – ja, til og med over fem kroner i den sørligste regionen i august.

Det kan være en forsmak på prisene vi får se i vintermånedene.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Spår ni kroner

Karl Einar Svor, produktansvarlig kraft i Gudbrandsdal Energi, tror vi får se strømpriser på 8-9 kroner i de kaldeste vintermånedene. Estimatet er basert på framtidsmarkedet for handel av kraft.

Spår snittpris på ni kroner

8-9 kroner gjelder Sør-Norge – som du ser på grafen spås prisen å ligge på drøye én krone kilowattimen i Midt-Norge, og under ei krone i Nord-Norge.

Mer spesifikt er den forventede prisen i Sør-Norge 7,70 kroner i desember, 8,40 kroner i januar og 8,80 kroner i februar, melder GE på eget nettsted.

Om vi antar at strømstøtteordningen med 90 prosent over 70 øre fortsetter, vil reell pris til husholdningene med en spotpris på 8,80 kroner da bli på 167 øre per kilowattime. Det er uten nettleie og andre avgifter, så den reelle sluttprisen vil passere to kroner kilowattimen.

For hytter og andre som ikke mottar strømstøtte, ser vinteren imidlertid ut til å bli svært dyr. I vinter var snittprisene i Sør-Norge på henholdsvis 221, 176 og 151 øre fra desember til februar. Prognosene fra GE tilsier altså en strømpris som kan bli nesten seks ganger så høy i februar 2023 som i februar 2022.

Temperaturen blir viktig

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue insight mener at knappheten i norske vannmagasiner gjør at vi må tilnærme oss europeiske priser og hva det koster å produsere elektrisitet med gass.

Med mer tilgjengelig vann i magasinene ville den sammenhengen vært mindre. Både i NO1 (øst) og NO2 (sørvest) er vannstanden i magasinene på sitt laveste nivå på over 20 år, viser de siste tallene fra NVE.

– Temperaturen blir svært viktig, da den bidrar til direkte forbruk av gass og stort behov for kraft vi har lite av i en kald vinter, sier Lilleholt til DinSide.

De siste dagers drama rundt sprukne gassrør skaper en frykt i markedet som påvirker prisene.

Lilleholt forteller at manglende gassoverføring på Nord Stream 1 og 2 over lengre tid vil få konsekvenser, men frykten er først og fremst å miste resten av gassen fra Russland og at man ser økt trussel mot den viktige gassen fra Norge. Det gjør at prisene foreløpig stiger moderat i markedet.

– Men om dette skalerer vil vinteren bli ekstremt usikker, og alt kan skje, avslutter Lilleholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer