Spar til ferien - fort!

Slik rekker du å spare til sommerferien i siste liten.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ideelt sett skulle feriekontoen din allerede nå vært velfylt og klar for bruk til herlige fornøyelser når sommeren kommer. Men i realiteten er det like sannsynlig at den er ganske så tom. Uansett er det ennå ingen grunn til å fortvile og tenke "dette blir den kjedeligste sommeren noensinne".

Her får du nemlig åtte gode tips til hvordan du med enkle grep kan spare opp til drømmeferien, for deg selv eller hele familien, på rekordtid!

1. Beregn og planlegg

Bestem deg aller først for hvor mye du vil bruke på hele ferien. Beregn sånn cirka hvor mye du vil trenge til flybilletter (eller bensin om du kjører), overnatting, måltider, suvenirer og annen shopping, inngangsbilletter til attraksjoner og annet. Legg sammen alle utgiftene. Gir tallet deg sjokk? Kutt da ned på noen av kostnadene, til du føler deg komfortabel med beløpet. Er det virkelig trange tider i økonomien din; vurder et par lange weekend-turer i stedet for én drømmeferie denne sommeren.

Slik flyr du billig i sommer

2. Ha det litt kjedelig nå - få det dobbelt så gøy senere

Er du støttemedlem av et treningssenter, eller abonnerer du på et blad som du ikke leser? Trenger du egentlig 200 TV-kanaler? Si opp unyttige abonnementer først som sist - og spar penger. Vurder også, for et par måneder, å kutte ut slikt som barnas dansetimer, din ukentlige ansiktsbehandling, ektemannens turer til veddeløpsbanen, kino, kafebesøk og lignende. Minn deg selv på at du bare bytter ut dagens moro mot den moro som du vil få i ferien din. Overfør det du vanligvis ville brukt til din store sommerferie-sparekonto.

Slik bor du gratis i ferien

3. Spis det du har

Hold deg unna dagligvarebutikken et par dager i uka. Spis da kun det du finner i huset ditt. Sannsynligheten er stor for at du ikke kommer til å lide noen nød. De fleste av oss har både fullstappede frysere og skap. Dette er en enkel måte å spare penger på, som også kan være morsom for hele familien. Dere kan for eksempel leke at dere har snødd inne eller at huset er en øde øy, og at dere derfor bare kan spise det som finnes for hånden. I tillegg kan det være både gøy og utfordrende å lage mat når man ikke har alle de rette ingrediensene til en rett. Ved å eksperimentere oppdager dere kanskje en ny spesialitet?

Eksotisk, billig og langt unna: 7 fantastiske reisemål

4. Unngå ferdigmat og restauranter

Mange enslige synes det er kjedelig å lage middag kun til seg selv, og mange barnefamilier har for dårlig tid til ordentlig matlaging. Ved å sette av tid til å lage maten selv, fra grunnen av, kan man imidlertid spare mye penger. Samtidig smaker som kjent hjemmelaget mat mye bedre, og er mye sunnere, enn ferdigmat og halvfabrikata. Som kjent er det også relativt dyrt å spise ute i Norge. Så om du til vanlig går mye på restaurant, vil du kunne spare en god del ved å kutte ned på disse besøkene i en periode.

Unngå feriekrangelen

5. Sett opp en spareplakat

Ved å gjøre målene visuelle får du oversikt, samtidig som det blir lettere å følge spareplanen. Merk av dine ukentlige eller månedlige besparelser frem til ferien, med for eksempel fargerike tusjer og klistremerker. Slik vil du også lettere klare å engasjere barna i sparingen. Sett deg gjerne noen delmål som kan feires underveis. Å feire din spare-suksess gjør nemlig hele prosessen mer lystbetont.

15 gode sparetips

6. Selg tingene dine

Rydd opp i kjelleren, og du vil sikkert finne mye du egentlig ikke trenger. Via nettsider som finn.no og ebay.com kan man få solgt det meste. En annen mulighet er å holde et garasjesalg hos deg selv. Heng for eksempel opp lapper i nabolaget eller inviter hundrevis av folk via facebook - så vil det nok dukke opp noen potensielle kjøpere.

Lett å tjene fett på nett?

7. Ønsk deg reisepenger i gave

Har du bursdag i nærmeste fremtid? Når folk spør hva du ønsker deg; fortell at du sparer til en planlagt reise, og si at du ville blitt veldig glad for et lite bidrag. Selv om pengegaver er kjedelige, synes de fleste det er en grei løsning av og til.

Slik ringer du billigst i ferien

8. Bruk poengene dine

Samler du såkalte bonuspoenger når du handler i dagligvarebutikken, når du er ute og flyr eller hver gang du klipper håret? Da kan det være en god idé å "cashe" dem inn før det er for sent. Og når du er i en spareperiode passer det ekstra bra. Samtidig kan du ta i bruk bunken med rabattkuponger og gavekort som du har liggende.

Bonuspoeng opp i luften

Kilde: Bankrate.comVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer