Spar titusener på riktig fastrentetilbud

Hvilken bank bør du velge, dersom du binder renten på boliglånet?

Publisert
Sist oppdatert
Har du - og familien din - hatt samme bank i mange år, er sjansene gode for å få forhandlet frem bedre vilkår. Rentetilbudene er nemlig ikke hakket inn i stein.


Kun 1 prosent av oss velger fastrentelån, og Bjørn Skogstad Aamo, direktør for Kredittilsynet uttrykte sin bekymring da Kredittilsynet la frem årsmeldingen for 2007.

Men hvilken bank bør du velge, dersom du skal ta opp lån, og ønsker å binde renten?

Vi har sjekket fastrentevilkårene for tre fiktive lånetakere på Finansportalen.no.

Se nederst i artikkelen for informasjon om feilmarginer, samt mer informasjon om hvordan du bør gå frem når du skal søke lån.

Småbarnsfamilien, Bodø

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Per og Line er 23 år gamle og venter sitt første barn. De har fått tilbud om å overta Lines foreldres bolig til en hyggelig pris. Boligen er verdt 1.250.000 kroner, mens de skal få den for en million. Det unge paret tjener til sammen 550.000 kroner, og Pers foreldre ønsker også å bidra, og har gitt de to unge 100.000 kroner i forskudd på arv.

Dersom de tar opp et vanlig førstehjemslån, er det beste tilbudet på 6,183 prosent effektiv rente fra Sparebanken Telemark. Dette vil utgjøre 128.988 kroner i årlige utgifter dersom rentene holder seg stabile.

Sjekk hva boligen din er verdt

Per og Line ønsker imidlertid å ha kontroll på de faste utgiftene de første årene, og bestemmer seg for å satse på fastrentetilbud. Det viser seg å lønne seg:

Per og Line får treff hos 8 banker. Det beste tilbudet på 3 års fastrente er, ifølge Finansportalen.no, fra Nordea. Her kan de få 6,116 prosent effektiv rente, noe som vil si en totalkostad på 128.328 kroner i året. Det er altså 660 kroner billigere enn å velge førstehjemslån.

Dersom Per og Line i stedet for hadde gått for Sparebanken Hedmark, som står for det dyreste alternativet på Finansportalens liste, ville de hatt en effektiv rente på 7,057 prosent, og årlige utgifter på 137.676 kroner de neste tre årene.

Per og Line sparer 28.044 kroner på å velge den billigste banken.

Hvis Line og Per ønsker å binde renten i fem år er det enda mer å hente.

Norda tilbyr 6,063 prosent effektiv rente dersom Per og Line binder i fem år, noe som gir en årlig utgift på 127.812 kroner. Dette er 7.728 kroner mindre per år enn tilbudet fra Sparebanken Hedmark, som har 6.844 prosent rente.

Totalt kan paret spare 38.640 på å velge riktig bank i denne femårsperioden.

Vil Line og Per binde renten i 10 år er det syv banker som tilbyr dem lån. Nordea er igjen billigst, med 6,274 prosent rente, 129.876 kroner i årlige utgifter. Sparebanken Hedmark har 6,950 prosent rente, en årlig kostnad på 136.608 kroner. Dette er 6.732 kroner mer per år, og svimlende 67.320 kroner spart i denne perioden.

Hvor mye kan du låne? Få svaret her

Nyskilt, utenfor Bergen

Vår andre eksempelperson er nyskilte Frode, 35 år, som bor i en av forstedene til Bergen. Han har en årlig inntekt på 400.000, og får med seg 250.000 kroner i egenkapital etter at ekskonen har kjøpt ham ut av felles bolig.

Frode har funnet en tomannsbolig til 1.250.000 kroner og ønsker å låne en million. Han tjener 400.000 kroner i året.

Med 20 års løpetid, 3 års fastrente har Frode syv banker å velge mellom. Det beste tilbudet er fra Nordea. De tilbyr 6,144 prosent rente, og han får 85.692 kroner i årlige utgifter de neste tre årene. Det dyreste alternativet er fra Sparebanken Hedmark, som har 7,078 prosent effektiv rente. Dette vil utgjøre en årlig kostnad på 91.884 kroner.

Frode kan potensielt spare 6.192 kroner året, totalt 18.576 kroner på å velge riktig bank.

Dersom Frode ønsker å binde renten i fem år, er beste tilbudet fortsatt fra Nordea, med en effektiv rente på 6,091 prosent.

Frode kan spare 5.124 kroner eller totalt 25.620 kroner for hele perioden.

Kun seks banker øsnker å tilby Frode 10 års fastrente, og Nordea står igjen for det beste tilbudet, 6,302 prosent.

Frode kan spare 4.452 kroner i året, det vil si 44.529 kroner totalt.

Prøv eie eller leie-kalkulatoren

Feilmargin

DinSide gjør oppmerksom på at det kun er en liten del av bankene som oppgir at de vil tilby våre fiktive lånetakere lån. Sjansen er imidlertid stor for at de bankene som ikke kommer opp med tilbud til våre fiktive lånetakere ikke vil ha bedre, snarere tvert imot dårligere tilbud. En rekke lånegivere vegrer seg for å oppgi renter, fordi de er redd for å komme dårlig ut på rentebarometre. Det skal også sies at Finansportalen fortsatt er i startfasen.

Det kan også hende at den økonomiske situasjonen vi har plassert våre eksempelpersoner i, innenfor de rammene som er gitt av Finansportalen.no, ikke gir dem

Her er DinSides bolig-ABC

Prut på vilkårene

Fast eller flytende rente?


Agnes Bergo og Elisabeth Realfsen diskuterer det evige spørsmålet i denne artikkelen.


Vi vil imidlertid alltid anbefale alle å sjekke med flere banker, ikke minst lokalbanken. Har du - og familien din - hatt samme bank i mange år, er sjansene gode for å få forhandlet frem bedre vilkår. Rentetilbudene er nemlig ikke hakket inn i stein.

Når du går i banken for å sjekke tilbud og priser, er det viktig at du passer på å be om å få oppgitt effektiv rente, det vil si hvor mye du må ut med, inkludert gebyrer.

Les også: Gift deg, få lån

Kilde: Finansportalen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer