- Spar to til tre månedslønner

Forbered deg på høyere lånerenter i tiden fremover.

Ellen Dokk Holm i Postbanken liker selvfølgelig godt at folk putter pengene sine på bok i sin egen bank. Men forbrukerøkonomen tar nok ikke feil når hun sier at boliglånskunder vil få høyere renteutgifter i tiden som kommer - og da kan det være greit å ha litt penger på bok. Foto: Colourbox.com
Ellen Dokk Holm i Postbanken liker selvfølgelig godt at folk putter pengene sine på bok i sin egen bank. Men forbrukerøkonomen tar nok ikke feil når hun sier at boliglånskunder vil få høyere renteutgifter i tiden som kommer - og da kan det være greit å ha litt penger på bok. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken ber norske lånekunder om å forberede seg på stigende lånerenter i tiden fremover, og ber folk om ta et ordentlig grep om hva de bruker pengene til.

- Har man en stram økonomi, skal man ha en økonomisk buffer, slik at en har noen ekstra penger til økt rentenivå, sier Dokk Holm til DinSide.

Hun sier at en vanlig familie med barn bør spare opp betydelige summer, slik at de takler uforutsette ekstrautgifter, samt høyere rente.

- For en familie, er det lurt å sette av to til tre månedslønner på bok, for at en skal kunne planlegge økonomien. Det vil gi en solid trygghet. Dette er penger en ikke nødvendigvis må bruke, men som kan gjøre at en får sove litt bedre om natten, sier Dokk Holm til DinSide.

Må du betale mer eller mindre skatt neste år?

Unormale tilstander

Nå skal det sies at Postbanken, som alle andre banker, sikkert er interessert i at vi setter mest mulig penger inn i deres bank. Likevel har Dokk Holm et viktig poeng, fordi det er stor sannsynlighet for at renteutgiftene vil øke i tiden fremover.

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm, Postbanken Foto: Kim Jansson
Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm, Postbanken Foto: Kim Jansson Vis mer


Signalene om renteøkning har kommet fra Norges Bank for en god stund siden, og da finansminister Kristin Halvorsen (SV) la frem Statsbudsjettet 2010 i går, presiserte hun at det er liten grunn til at styringsrenten på sikt vil holde dagens lave nivå.

- Halvorsen var klar på at vi har et historisk lavt rentenivå nå, og referer til Norges Banks renteprognoser. Hun dro frem at et normalt nivå på styringsrenten skal ligge på mellom 5-6 prosent, noe som betyr en boliglånsrente på 6-7 prosent, sier Dokk Holm.

Lånerenter på 6-7 prosent vil bety en voldsom økning fra rentene bankene tilbyr i dag. Beste lånerenter på et millionlån innenfor 60 prosent av boligverdi ligger for tiden på 2,95 prosent, ifølge tall fra Finansportalen. Det er Din Bank som kan tilby dette lånet.

Les også: Må du betale mer boligskatt?

- Betydelig mer enn ventet

Mange sjef- og makroøkonomer i landets største banker har siden statsbudsjettet ble lagt frem tirsdag formiddag, varslet at de tror Norges Bank vil se seg nødt til å sette opp renten.

Grunnen er at regjeringen ønsker å bruke 148,5 milliarder oljekroner i neste års budsjett, 44,6 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier.

- Det er betydelig mer enn ventet. Dette vil bidra til å dra opp renteprognosen til Norges Bank, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets til E24, og får støtte av flere andre økonomer.

- Det som blir poenget er at man må velge hvilken rentebane man vil få. Norges Bank har varslet at renten skal opp fordi økonomien begynner å gå bedre. Jo mer ekspansivt budsjettet er, dess høyere vil renten bli for å kontrollere økonomien, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank, til DN.no.

Lurt å betale ned nå

Skal du dra best mulig nytte av den lave renten nå, bør du altså være bevisst på hvordan du bruker rentegevinsten.

Ellen Dokk Holm sier undersøkelser viser at drøyt en tredel velger å bruke opp de ekstra pengene de har fått i forbindelse med lavere renter. De andre sparer eller nedbetaler litt ekstra på lånet. Det er de to sistnevnte alternativene Dokk Holm anbefaler de fleste å vurdere.

Og om man ikke er så flink til å spare penger, er det en idé å bruke pengene på noe fornuftig, slik som å nedbetale lånet sitt.

- En av tre velger å nedbetale lånene sine nå. Det betyr at når rentene etter hvert stiger, vil man betale mindre i renter, fordi en har mindre lån, sier Dokk Holm.

Må du betale mer eller mindre skatt neste år?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer