Spar tusener på medisin

Sjekk DinSides pristest.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når et patent opphører, går prisen veldig raskt ned med 55 til 85 prosent på kopimedisinene.


Du har ofte flere valg når du skal få behandling for alt fra beinskjørhet til høyt blodtrykk og allergi. Velger du de billigste, men mindre kjente alternativene, kan du spare tusenlapper.

Når patentet på et legemiddel blir fjernet etter 20 år, er det nemlig fritt fram til å lage nøyaktige kopier med samme virkestoff men under andre merkevarenavn.

DinSide har sammenlignet priser på original- og kopivarianten på seks vanlige reseptpliktige legemidler, blant annet mot allergi, beinskjørhet og høyt blodtrykk. På fire av dem sparer du mer enn 70 prosent dersom du kjøper billigvarianten. Se tabell lenger ned i saken.

Les også: Gå gratis til legen

Kjøper du for eksempel en pakke med 100 Zyrtec-tabletter mot allergi, må du betale mer enn 300 kroner på to av apotekene i DinSides pristest. Går du derimot for kopivarianten Cetirizin, koster det deg bare 73 kroner.

Og velger du originalmedisinen Fosamax mot beinskjørhet, må du ut med hele 798 kroner sammenlignet med 191 kroner for kopien Alendronat.

Rådyre originaler
Vi har innhentet priser fra de tre apotekkjedene Alliance apotek, Vitusapotek og Apotek 1. Siden prisvariasjonen mellom de ulike apotekene var veldig liten, har vi regnet ut gjennomsnittsprisen for legemidlene.

Unntaket er allergimedisinen Zyrtec, som Alliance apotek selger for 200 kroner, mens prisen på Apotek 1 og Vitusapotek er henholdsvis 321 og 309 kroner.

Les også: Hvor er hodepinen billigst?

Dette koster medisinene deg
MerkenavnOriginalKopiPrisforskjell i % 
Fosamax/Alendronat (12 stk, 70 gr)*797,80191,4076 
Zyrtec/Cetrizin (100 stk, 10 mg)276,7072,8074 
Cipramil/Citalopram (98 stk, 20 mg)626,50178,3072 
Norvasc/Amloditin (100 stk, 10 gr)554,60165,0070 
Losec/Omeprazol (100 stk, 20 mg)835,60381,6054 
Zocor/Simvastatin (98 stk, 20 gr)171,70167,402,5 
* For enkelte av legemidlene i testen varierer pakningsstørrelsen med et par tabletter mellom original- og kopipreparat.


Smart for lommeboka
- Når et patent opphører, går prisen veldig raskt ned med 55 til 85 prosent på kopimedisinene, forteller Oddbjørn Tysnes, direktør ved samfunnsavdelingen i Apotekforeningen.

Denne ordningen er viktig, mener Statens Legemiddelverk.

- Vårt mål er at tilbudet på markedet skal føre til priskonkurranse og lavere priser. Uten kopipreparatene ville prisen vært vesentlig høyere, sier seksjonssjef Erik Hviding.

De fleste legemidlene i vår test er det mulig å få på blå resept. Det vil si at Folketrygden dekker store deler av utgiftene. Mange pasienter må imidlertid betale legemidlene rett fra egen lommebok.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


- I de fleste tilfeller vil det lønne seg å kjøpe kopipreparat. Også personer som får medisiner på blå resept, må i de fleste tilfeller betale forskjellen mellom kopi- og originalpreparatet, understreker Hviding.

- Og enten man betaler medisinene sine direkte eller får dem via blå resept, kommer pengene fra egen lommebok på grunn av skattene vi betaler. Få ønsker å betale mer skatt, og det er viktig å få mest helse for pengene, påpeker han.

Les også: Nettmedisin ren risikosport

- Like gode som originalen
Både i 2006 og 2007 har det generelt sett vært en liten prisnedgang på medisiner i Norge. Gjennomsnittsprisen for en døgndose av et kopilegemiddel har imidlertid sunket med hele 23,5 prosent fra 2006, ifølge tall fra Apotekforeningen.

Kopilegemidler står nå for 12 prosent av den totale omsetningen av reseptpliktige legemidler. Du vil ofte kunne oppleve at legen skriver ut originalpreparatet, mens de ansatte i apoteket anbefaler deg kopipreparatet som er billigere, og du kan da velge hva du vil kjøpe. Du kan også selv be om et kopipreparatet som du kjenner til.

Spesielt eldre, som bruker mange ulike medisiner på én gang, kan være skeptiske til å bytte, ifølge Hviding. Han har full forståelse for det, men understreker at kvaliteten på kopi- og originalpreparatet i utgangspunktet er identisk.

- Minimumskriteriene er de samme. I dag er også tabletteknologien bedre enn for fem-ti år siden, så i noen tilfeller kan kopien faktisk være framstilt på en bedre måte. Men pasienten vil uansett merke veldig lite til dette, sier han til DinSide Helse.

Les også: Billige piller er like bra

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer