Kjøpe brukt klokke?

Spar tusenvis av kroner ved rett fremgangsmåte

Her er eksperttipsene for en vellykket handel.

BRUKT LUKSUS: Markedet for brukte klokker er i vekst. Foto: Tidssonen.no
BRUKT LUKSUS: Markedet for brukte klokker er i vekst. Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert

Du kan få kostbare klokker i både tusen, titusen, og hundretusenkroners-klassen.

Å kjøpe nytt fra en autorisert forhandler representerer en stor trygghet, men for mange er det interessant å kjøpe noe brukt. Og med rett fremgangsmåte kan det være store penger å spare.

Det er nemlig ikke uvanlig at de brukte klokkene omsettes fra 20 til 50 prosent under veiledende nypris.

"SKIKKELIG KLOKKE": Stadig flere legger litt mer penger i et armbåndsur, og ofte av den sveitsiske sorten. Foto: Tidssonen.no
"SKIKKELIG KLOKKE": Stadig flere legger litt mer penger i et armbåndsur, og ofte av den sveitsiske sorten. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Velg en seriøs markedsplass

De fleste erfarne klokkeinteresserte styrer unna de ordinære auksjons- og rubrikknettstedene på nett, og sikter seg heller inn mot mer spesialiserte markedsplasser for kjøp og salg av klokker. Her er kunnskapsnivået og påliteligheten til både selgere og kjøpere generelt høyere, og sannsynligheten for de ubehagelige opplevelsene er ofte lavere.

Dreier det seg om kjente og populære merker og modeller, kan det være lurt å først orientere seg i det norske bruktmarkedet. Eksmepelvis på Facebook-gruppen «Klokkeriet», selges og kjøpes klokker i høyt tempo blant de over 13.000 medlemmene.

For størst utvalg, må man imidlertid kikke internasjonalt. Chrono24.no er en av verdens største markedsplasser for klokker, med noe for enhver smak og lommebok. En del klokkeentusiaster sverger til mer spesialiserte klokkeforum, som ofte har egne kjøp- og salgskategorier. Her kan søkemotoren WatchRecon.com være til stor hjelp, som gjør det mulig å søke gjennom flere av de store og kjente foraene i ett enkelt søk.

SAMLESØK: WatchRecon.com gir raskt oversikt over det internasjonale bruktmarkedet.
SAMLESØK: WatchRecon.com gir raskt oversikt over det internasjonale bruktmarkedet. Vis mer

Det er ingen tollavgift på brukte klokker ved innførsel til Norge, men for kjøp over tollgrensen på 350 kroner, kommer man ikke unna 25 prosent merverdiavgift på total kjøpssum. I tillegg til ren samvittighet, later det for øvrig til å være en trend at klokker med momskvittering kan selges til en høyere pris enn «udokumenterte» klokker – ved et eventuelt senere salg.

«Kjøp selgeren»

En seriøs markedsplass legger forholdene til rette for en trygg handel, men er ingen sikkerhet i seg selv. Den potensielle nedsiden og risikoen, er det kjøper som må bære. Man bør derfor alltid gjøre sitt forarbeide, ved å nøste opp i selgerens historikk, sjekke referanser, samt verifisere kontaktinformasjon. For ikke å snakke om å vurdere gode og skarpe bilder av kjøpsobjektet – det finnes ingen god unnskyldning for dårlige bilder i 2017.

KOMPLISERT MEKANIKK: Gode bilder av kjøpsobjektet er obligatorisk før en handel. Foto: Tidssonen.no
KOMPLISERT MEKANIKK: Gode bilder av kjøpsobjektet er obligatorisk før en handel. Foto: Tidssonen.no Vis mer

Forskuddsbetaling er nok den mest utbredte oppgjørsformen ved klokkehandel, så tillit til motparten er alfa og omega. Skurrer den minste detalj, er det ofte lurest å bare styre unna. «Feilprising» som kommer kjøper til gode, forekommer i stadig mindre grad på brukte ur – i alle fall når det gjelder de mest populære merkene som Rolex, Omega, Breitling, TAG Heuer og så videre.

Er kjøpsmuligheten for god til å være sann, er den som regel nettopp det.

Dokumentasjon er gull verdt

Klokker er litt som biler: Jo flere forhold og informasjon som kan dokumenteres, jo mindre usikkerhet og et tryggere kjøp. I en glansbildeverden leveres den brukte klokken med originalkvittering (ikke så veldig vanlig), original boks, og produktsertifikat stemplet eller signert fra forhandleren der uret i sin tid ble kjøpt (ganske vanlig på nyere klokker). Fravær av boks og sertifikat bør reflekteres i prisen.

KOMPLETT PAKKE: Ytterboks, innerboks, manual og signert sertifikat. Foto: Jon Henrik Haraldsen
KOMPLETT PAKKE: Ytterboks, innerboks, manual og signert sertifikat. Foto: Jon Henrik Haraldsen Vis mer

I likhet med biler, krever mekaniske klokker jevnlig service (typisk +/- 5 år). Kan eventuelle servicer og reparasjoner dokumenteres med faktura eller kvitteringer? Supert! Har klokken et servicebehov i nær fremtid, er dette noe det bør være tatt høyde for i prisen.

PASS PÅ: Aldri kjøp klokker uten intakt serienummer! Foto: Tidssonen.no
PASS PÅ: Aldri kjøp klokker uten intakt serienummer! Foto: Tidssonen.no Vis mer

Som kjent piratkopieres klokker i stor stil, og i enkelte tilfeller vil kun eksperter kunne skille ekte fra fake. I realiteten har man nok allikevel sikret seg rimelig godt, ved å undersøke selgerens historikk og rykte, samt sjekke klokkens serienummer (som for øvrig alltid bør være intakt) opp mot serienummeret i originalpapirene.

Et raskt Google-søk på serienummer er ingen vanntett sjekk, men kan i visse tilfeller avsløre om det dreier seg om et falskt eller stjålet ur.

Skriv kontrakt

Kjøper du brukt av en privatperson, kan man med fordel skrive en enkel kjøpskontrakt (for eksempel Forbrukerrådets kontrakt for kjøp av ting). På den måten har man dokumentert hvilke premisser handelen er inngått på, og har en tydelig ansvarsfordeling dersom noe uforutsett senere skulle dukke opp.

Skjer kjøpet fra en profesjonell aktør, bør man orientere seg om hvilke vilkår selger opererer med. Hva skjer om uret blir skadet/mistet under transport, eller brått avdekkes å ha et akutt servicebehov? Her kan kjøper brått bli konfrontert med store kostnader, dersom ikke slike forhold er avklart på forhånd.

Med litt sunn skepsis, fokus på detaljene, og en god dose tålmodighet, er forutsetningene tilstede for en trygg og vellykket klokkehandel.

Sjekkliste for kjøp av brukt klokke:

• Les deg opp på klokken du ønsker å kjøpe.

• Søk etter klokken på seriøse markedsplasser.

• Sjekk klokkens stand, serienummer, ekthet og historikk.

• Gjør en kritisk og grundig bakgrunnssjekk av selger.

• Skriv kontrakt og/eller avklar kjøpsvilkår.

• Gjennomfør kjøpet og spar på all dokumentasjon.

Om artikkelforfatteren:

Jon Henrik Haraldsen er eier og redaktør for entusiastnettstedet Tidssonen.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer