Skattemeldingen 2021

Spar tusenvis i skatt før nyttår

Vi gir deg ti skattegrep som kan være smarte før vi skriver «2022».

SKATTESMART: Sjekk om du kan gjøre noen smarte skattegrep før vi går inn i det nye året. Foto: Per Ervland
SKATTESMART: Sjekk om du kan gjøre noen smarte skattegrep før vi går inn i det nye året. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

- Akkurat i år er det mulig å spare litt ekstra, fordi den nye regjeringen har foreslått en del endringer som kommer til å slå hardt ut for enkelte neste år, sier advokat Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Så, selv om det kun er kort tid igjen av året, kan du spare deg for litt skatt på tampen.

Her er ti skattegrep du kan gjøre:

1. Selg gevinst-aksjer, men vent med tap

Hvis du eier aksjer eller aksjefond utenfor en aksjesparekonto (ASK), kan det lønne seg å gjøre justeringer før årsskiftet. Skatten på eierinntekter, eller utbytteskatt, øker nemlig fra 31,68 prosent til 35,2 prosent i 2022.

Har du ASK, derimot, må du avslutte hele kontoen for å få fradrag for et eventuelt tap, påpeker Johannessen.

Les mer her:

2. Aksjekjøp med rabatt

I noen selskaper er det ikke uvanlig at ansatte får tilbud om å kjøpe aksjer til et visst beløp.

Arbeidsgiver tilbyr i så fall ansatte medeierskap i virksomheten gjennom kjøp av aksjer. Skattereglene åpner for at arbeidstakere kan kjøpe aksjer med 25 prosent rabatt, uten at rabatten utløser fordelsbeskatning. Men rabatten kan ikke utgjøre mer enn 7500 kroner i året, og i tillegg er det krav om at denne ordningen tilbys alle ansatte i selskapet.

Denne muligheten forsvinner fra og med neste år.

PENSJONSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte med pensjonssparing så tidlig som mulig. Video: Storebrand. Vis mer

3. Gi forskudd på arv

I tillegg til økt utbytteskatt, kommer statsbudsjettet også til å medføre økt formuesskatt. Og på toppen av dette har ikke regjeringens støttepartier gitt opp kampen om arveavgift.

Dermed er det på mange måter fornuftig å ta noen arve-grep.

Siden formuen måles ved nyttår, vil du spare formuesskatt på å gi forskudd på arv nå i desember. Hvis formuesskattesatsen ender på 0,85 prosent, vil det si at du sparer 8500 kroner i formuesskatt dersom du reduserer formuesskattegrunnlaget med én million kroner.

4. Vent med boligovertakelse

Hvis du har solgt boligen din, men ikke overtar ny bolig før i januar, risikerer du en lei smell med formuesskatten.

Den gunstige verdsettelsen av primærbolig i skattemeldingen gjør nemlig at det er betraktelig mer gunstig å eie en primærbolig til ti millioner enn å ha ti millioner på konto i banken.

- Er det mulig, bør du utsette overtakelse av gammel bolig, slik at de nye eierne ikke betaler inn pengene før etter nyttår. Da slipper du å bli sittende med mye penger på konto som du, litt unødvendig, må skatte av, sier Johannessen.

5. Skattefrie leieinntekter

Mange har kanskje leid ut hytta i løpet av året, og i så fall kan de glede seg over å slippe skatt av de første 10 000 kronene de tjener på utleie.

Etter dette skattlegges 85 prosent av det overskytende.

Les mer her:

6. Utsette bonus og provisjon

Et annet mulig skattesparegrep du kan ta, hvis du kan, er å la inntekter komme i 2022 i stedet for 2021.

- Hvis du har litt ustabile og svingende inntekter, kan det være gunstig å vente med å få utbetalt overtid, bonus eller provisjon. Hvis inntekten er høy i år og du forventer lavere inntekt neste år, kan det lønne seg å be sjefen vente, sier Johannessen.

7. Bruk IPS før den svekkes

Sparer du i individuell pensjonssparing (IPS) kan du spare opptil 40 000 kroner og få utsatt skatt. Det kan maksimalt redusere skatten din med 8800 kroner i 2021.

- Men fra og med neste år vil det årlige maksbeløpet senkes til 15 000 kroner. I det hele tatt er det usikkert om IPS overlever i årene som kommer, men for deg som allerede har satt inn penger i denne ordningen, vil disse bli stående, sier Johannessen.

8. BSU-feller

Boligsparing for ungdom (BSU) er en av de mest gunstige spareformene som finnes. Fram til det inntektsåret du fyller 33 år, kan du spare inntil 27 500 kroner og få skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet, men...

- Pass på at du ikke setter inn penger på BSU år der du ikke har inntekt eller der inntekten er lav, for da går du rett og slett glipp av skattefradraget. Selv om betingelsene på BSU-kontoen normalt sett er svært gode, er det dumt å «miste» flere tusen kroner i fradrag. Det er altså ikke noen god idé for foreldre og/eller besteforeldre å betale inn penger på BSU-kontoen dersom hovedpersonen selv ikke har inntekt, mener skatteadvokaten.

Husk også at når du har kjøpt første bolig, får du ikke lenger skattefradrag for BSU-sparingen, men du beholder gunstig rente fram til du fyller 34 år - deretter settes renta ned til vanlig, lav sparekontorente.

9. Utnytt skattefrie småjobber

Du kan ta betalt inntil 6000 kroner for småjobber helt skattefritt hvert år. Det vil også si at du kan betale noen for å få gjort enkle tjenester, uten at noen av dere trenger å tenke på skatt.

Hvis du for eksempel har avtalt med en nevenyttig hyttenabo at han skal skifte ut kjøkkeninnredningen på hytta, kan det være lurt å starte arbeidet før jul.

Naboen kan da motta 6000 kroner skattefritt i 2021, fortsette arbeidet i januar 2022 og motta nye 6000 kroner skattefritt for denne delen av arbeidet.

- Det er imidlertid et krav at denne naboen da ikke kan være næringsdrivende, understreker advokat Johannessen.

10. Gi til veldedighet

Videre minner Johannessen om at du kan få skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner, som for eksempel Foreningen for hjertesyke barn, Barnekreftforeningen eller Røde Kors.

Gaven til den enkelte organisasjon må være minst 500 kroner og maksimalt fradragsbeløp er 50 000 kroner årlig, men dette foreslås imidlertid kuttet kraftig til neste år.

- Skattefradraget er ment å forsterke giverviljen vår, og det er ikke noe plussregnskap for deg - det vil si ikke annet enn for samvittigheten din. Gir du 10 000 kroner i gave, vil staten i praksis betale 2200 kroner av beløpet, ettersom du får skattefradrag, sier Johannessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer