Sparebank 1 advarer mot SMS-svindel

Lurer deg inn på falsk nettside.

SVINDEL: Svindel-SMS-er sendes ut i stort omfang støtt og stadig. Denne gangen er det Sparebank 1 som advarer. Foto: Shutterstock / NTB
SVINDEL: Svindel-SMS-er sendes ut i stort omfang støtt og stadig. Denne gangen er det Sparebank 1 som advarer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«ID-en din er nå blokkert. Kontakt banken som utstedte ID-en din.»

Slik starter en svindel-SMS som ser ut til å herje blant nordmenn nå, etterfulgt av en lenke man blir oppmuntret til å klikke på for å «kontakte banken».

Hørt det før? Vi også. Dette er en av utallige svindelforsøk de siste åra, der bakmennene prøver å lure deg til å gi fra deg vital informasjon.

Ikke bare Sparebank 1

Denne gangen er det Sparebank 1 som advarer, men liknende meldinger kommer ofte på vegne av andre store selskap, det være seg Elkjøp, Kiwi, Netflix, Posten eller andre. Ja, faktisk er det bare tre uker siden Sparebank 1 advarte mot svindel sist.

– Det har vært mye av dette nå i det siste, disse svindlene kommer i bølger, sier kommunikasjonssjef Tone Mesna i Sparebank 1 til NRK.

Og bare i løpet av fire dager i oktober fikk banken 300 henvendelser fra publikum om svindelen.

Ikke trykk

Slik svindel kalles phishing, eller nettfiske, på fagspråket. Konseptet er altså at du ved å trykke på lenka som følger med kommer inn på en nettside som ser ut til å være legitim og i dette tilfellet svært lik Sparebank 1s nettside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer