Sparebank 1 advarer mot SMS-svindel

Lurer deg inn på falsk nettside.

SVINDEL: Svindel-SMS-er sendes ut i stort omfang støtt og stadig. Denne gangen er det Sparebank 1 som advarer. Foto: Shutterstock / NTB
SVINDEL: Svindel-SMS-er sendes ut i stort omfang støtt og stadig. Denne gangen er det Sparebank 1 som advarer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«ID-en din er nå blokkert. Kontakt banken som utstedte ID-en din.»

Slik starter en svindel-SMS som ser ut til å herje blant nordmenn nå, etterfulgt av en lenke man blir oppmuntret til å klikke på for å «kontakte banken».

Hørt det før? Vi også. Dette er en av utallige svindelforsøk de siste åra, der bakmennene prøver å lure deg til å gi fra deg vital informasjon.

Ikke bare Sparebank 1

Denne gangen er det Sparebank 1 som advarer, men liknende meldinger kommer ofte på vegne av andre store selskap, det være seg Elkjøp, Kiwi, Netflix, Posten eller andre. Ja, faktisk er det bare tre uker siden Sparebank 1 advarte mot svindel sist.

– Det har vært mye av dette nå i det siste, disse svindlene kommer i bølger, sier kommunikasjonssjef Tone Mesna i Sparebank 1 til NRK.

Og bare i løpet av fire dager i oktober fikk banken 300 henvendelser fra publikum om svindelen.

Ikke trykk

Slik svindel kalles phishing, eller nettfiske, på fagspråket. Konseptet er altså at du ved å trykke på lenka som følger med kommer inn på en nettside som ser ut til å være legitim og i dette tilfellet svært lik Sparebank 1s nettside.

Biter man på og fyller inn personnummer, passord, kortnummer og den slags, kan det igjen utnyttes grovt av svindlerne. Derfor bør du aldri trykke på slike lenker, men heller besøke nettsida «manuelt» via nettleseren dersom du er usikker.

Eksemplene er flere på at folk som har opptrådt uaktsomt her, har blitt sittende med regninga selv, for eksempel mannen som ble svindlet for over 40.000 kroner.

Også DNB har ifølge NRK advart mot liknende svindel tidligere i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer