Sparebankene hevder seg i kåring av Norges beste banker

Sparebank 1 Søre Sunnmøre kåret til beste totalbank av Norsk Familieøkonomi.

Skandiabanken hevder seg helt i toppen i kåringen av Norges beste totalbank, og er dessuten best på lån over 2 millioner. DNB er best av storbankene, men taper terreng sammenlignet med fjorårets kåring. Foto: Montasje: Øivind Idsø
Skandiabanken hevder seg helt i toppen i kåringen av Norges beste totalbank, og er dessuten best på lån over 2 millioner. DNB er best av storbankene, men taper terreng sammenlignet med fjorårets kåring. Foto: Montasje: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en stor sammenligning utført av Norsk Familieøkonomi er det jevnt over sparebankene som hevder seg i toppen av de ulike kategoriene. De største bankene er fortsatt konkurransedyktige på store lån, men de taper terreng sammenlignet med tidligere år.

Flere vinnere

Undersøkelsen tar for seg flere kategorier, og det er bare én bank som stikker av med seieren i mer enn én kategori. Norsk Familieøkonomi har kommet frem til følgende vinnere:

  • Beste boliglån 1 million: Sparebanken Øst
  • Beste boliglån 2 millioner: Skandiabanken
  • Beste brukskonto: yA Bank
  • Beste høyrente 50.000: Nordax Finans
  • Beste høyrente 500.000: Nordax Finans
  • Beste BSU: Høland og Setskog sparebank
  • Beste totalbank: Sparebank 1 Søre Sunnmøre

I kåringen av beste totalbank har undersøkelsen tatt utgangspunkt i banker som tilbyr både boliglån, brukskonto, høyrentekonto og BSU. Eksempelkunden har 75.000 kroner på BSU-konto, 50.000 kroner på høyrentekonto og 2 millioner kroner i boliglån. Brukskonto vurderes utfra om man går i overskudd eller underskudd på et gjennomsnittlig bruksmønster (renter minus gebyrer).

På andreplass finner vi Skandiabanken, som også er best på lån over to millioner. Når du skal vurdere hvilken bank som er best for deg, må du se på hvilke tjenester du i størst grad bruker.

Les også: Så stort boligprisfall tåler du før egenkapitalen er tapt

Storbankene går tilbake

DNB er utvilsomt den største banken i Norge. Storbanken hadde i følge tall fra FNO (Finans Norge) 33 prosent markedsandel på utlån og 43 prosent markedsandel på innskudd i 2011. DNB er også den høyest rangerte blant storbankene.

Beste storbanker 2012
PlasseringBankTotalbankrangering
1DNB5
2Nordea9
3SpareBank 1 Nord-Norge15
4Fokus (Danske) Bank30


– Vi registrerer at de siste to års vinner, Nordea, faller til 9. plass i kåringen. Samtidig beholder nettbankene sine gode posisjoner på utlån og småbankene finnes både i topp- og bunnsjiktet, sier Sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi Reid Krohn-Pettersen i en pressemelding.

Vær utro mot banken

Undersøkelsen viser at det ikke nødvendigvis lønner seg å samle alle tjenester på et sted. For deg som har en av storbankene som hovedbankforbindelse kan det være lurt å være utro mot banken, spesielt når det gjelder sparing på høyrentekonto. For mens DNB tilbyr Superspar til 3,2 prosent innskuddsrente, kan du få endel høyere rente hos svenske finansieringsselskaper som tilbyr sparekonto i Norge

Et annet alternativ er selvfølgelig å bytte hovedbankforbindelse. Bare fem prosent gir banken sparken årlig, i følge Finansbarometeret for 2012. Gjennom Finansportalens Bytt Bank-tjeneste er målet å gjøre det så enkelt så mulig for norske bankkunder å bytte bank. Prøv, da vel!

Dagens beste sparerenter finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer