Sparebankene vil ikke betale

Kontant nei fra Terra-Gruppen

Publisert
Sist oppdatert

Styreleder Gabriel Block Watne avviser at Terra-Gruppen og sparebankene skal dekke kommunenes tap på investeringene i USA.

Kristin Halvorsen ber bankene dekke tapet

- Det er ikke forretningsmessig, juridisk eller moralsk riktig å kreve at Terra-Gruppen og sparebankene nå skal garantere for ytterligere midler til Terra Securities, sier styreleder Gabriel Block Watne.

Han mener en slik garanti ville være i strid med prinsippene for god forvaltning av betrodde midler som kjennetegner det norske sparebankvesenet.

Vil ikke ta regningen. Foto: Craig Jewell
Vil ikke ta regningen. Foto: Craig Jewell Vis mer


Tidligere onsdag oppfordret finansminister Kristin Halvorsen (SV) de sparebankene som møtes i Oslo torsdag, til å hjelpe kommunene ut av det uføret som har rammet dem på grunn av investeringene gjennom konkursrammede Terra Securities.

Det var Kredittilsynet som utløste konkursen i selskapet da det sent tirsdag kveld varslet at konsesjonen ville bli inndradd.

Terra viste vilje

- Terra Securities har vist vilje til å finne en løsning med kommunene og strukket seg langt i sine forslag til løsninger, sier styrelederen.

- Muligheten for å komme fram til en løsning med kommunene har imidlertid falt bort fordi Terra Securities nå er slått konkurs etter at Kredittilsynet har varslet at selskapets konsesjoner blir trukket tilbake, sier styrelederen.

Block Watne er selv banksjef i Klepp Sparebank som er en av de ledende bankene i Terra-Gruppen.

Han sier at Terra-Gruppen taper meget store verdier som følge av konkursen i Terra Securities ASA.

Kundene i det konkursrammede selskapet har inngått sine avtaler med dette selskapet, ikke med eierbankene eller deres felles selskap Terra-Gruppen A/S.

Tapte muligheten

Selv om det politiske presset mot sparebankene er betydelig i øyeblikket, er styrelederen helt klar i sin avvisning.

- Da muligheten til å komme til en løsning mellom Terra Securities og kommunene falt bort, kan ikke eierbankene ta ansvar eller skyld for den beklagelige situasjon de fire nordlandskommunene og andre kunder i Terra Securities er kommet opp i, sier Block Watne.

Terra-Gruppen består av 78 lokale sparebanker som forvalter lokale verdier for innskyterne og lokalsamfunnet. Gruppen har drevet investeringsvirksomhet gjennom et eget juridisk selskap som nå er slått konkurs.

Åtte av bankene, blant annet de største, er notert på Oslo Børs. For dem ville det trolig vært helt ulovlig å yte støtte til kommunene slik finansministeren har bedt om.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer