Skattemeldingen 2018

Sparefradragene du kan ha rett på

Du får skattefradrag dersom du sparer i BSU, IPS eller ASK. Sjekk hvor mye du kan få igjen.

PENSJONSFRADRAG: Du kan få 23 prosent av IPS-sparingen din for 2018 igjen på skatten, men husk at dette ikke er et skattefritak. Det er kun snakk om utsatt skatt, som betyr at du må skatte av sparepengene når du tar de ut som pensjonist. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PENSJONSFRADRAG: Du kan få 23 prosent av IPS-sparingen din for 2018 igjen på skatten, men husk at dette ikke er et skattefritak. Det er kun snakk om utsatt skatt, som betyr at du må skatte av sparepengene når du tar de ut som pensjonist. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det nærmer seg levering av skattemeldingen for 2018. Fristen er førstkommende tirsdag, den 30. april.

Dersom du sparte penger i boligsparing for unge (BSU) eller individuell pensjonssparing (IPS) i fjor, kan du ha rett på skattefradrag. I tillegg kan det lønne seg å spare i aksjer på en aksjesparekonto (ASK), for da slipper du også billigere unna.

Så mye må du tjene for å få BSU-fradrag

La oss ta BSU først. Dette er en gunstig sparekonto til bolig hvor du kan sette inn opp til 25.000 kroner i året fram til du er 34 år. Du får et skattefradrag på 20 prosent for ditt årlige innskudd i BSU. Det vil si at hvis du sparer maksbeløpet, kan du få 5000 kroner igjen på skatten.

Men, BSU-fradraget forutsetter at du har skattbar inntekt og betaler minst 5000 kroner i skatt. Du måtte dermed tjene minst 74.650 kroner i fjor for å få fradraget.

Hvis banken din har meldt inn fradraget til Skatteetaten, finner du den på en egen linje under «Foreløpig beregning av skatter og avgifter» på nest siste side i skattemeldingen din. Finner du ikke fradraget i skattemeldingen selv om du har innbetalt sparebeløpet til en BSU-konto i løpet av året, må du be banken sende melding om dette til Skatteetaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer