Skattemeldingen 2018

Sparefradragene du kan ha rett på

Du får skattefradrag dersom du sparer i BSU, IPS eller ASK. Sjekk hvor mye du kan få igjen.

PENSJONSFRADRAG: Du kan få 23 prosent av IPS-sparingen din for 2018 igjen på skatten, men husk at dette ikke er et skattefritak. Det er kun snakk om utsatt skatt, som betyr at du må skatte av sparepengene når du tar de ut som pensjonist. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PENSJONSFRADRAG: Du kan få 23 prosent av IPS-sparingen din for 2018 igjen på skatten, men husk at dette ikke er et skattefritak. Det er kun snakk om utsatt skatt, som betyr at du må skatte av sparepengene når du tar de ut som pensjonist. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det nærmer seg levering av skattemeldingen for 2018. Fristen er førstkommende tirsdag, den 30. april.

Dersom du sparte penger i boligsparing for unge (BSU) eller individuell pensjonssparing (IPS) i fjor, kan du ha rett på skattefradrag. I tillegg kan det lønne seg å spare i aksjer på en aksjesparekonto (ASK), for da slipper du også billigere unna.

Så mye må du tjene for å få BSU-fradrag

La oss ta BSU først. Dette er en gunstig sparekonto til bolig hvor du kan sette inn opp til 25.000 kroner i året fram til du er 34 år. Du får et skattefradrag på 20 prosent for ditt årlige innskudd i BSU. Det vil si at hvis du sparer maksbeløpet, kan du få 5000 kroner igjen på skatten.

Men, BSU-fradraget forutsetter at du har skattbar inntekt og betaler minst 5000 kroner i skatt. Du måtte dermed tjene minst 74.650 kroner i fjor for å få fradraget.

Hvis banken din har meldt inn fradraget til Skatteetaten, finner du den på en egen linje under «Foreløpig beregning av skatter og avgifter» på nest siste side i skattemeldingen din. Finner du ikke fradraget i skattemeldingen selv om du har innbetalt sparebeløpet til en BSU-konto i løpet av året, må du be banken sende melding om dette til Skatteetaten.

BSU I SKATTEMELIDINGEN: Her ser du hvor du finner BSU-sparing i skattemeldingen. Foto: skjermdump/Skatteetaten.
BSU I SKATTEMELIDINGEN: Her ser du hvor du finner BSU-sparing i skattemeldingen. Foto: skjermdump/Skatteetaten. Vis mer

IPS gir ikke skattefritak

Individuell pensjonssparing (IPS) er en spareordning hvor du kan sette inn opp til 40.000 kroner i året, som blir låst på kontoen fram til du er minst 62 år og kan starte utbetalingen.

Du kan få 23 prosent av IPS-sparingen din for 2018 igjen på skatten, men husk at dette ikke er et skattefritak. Det er kun snakk om utsatt skatt, som betyr at du må skatte av sparepengene når du tar de ut som pensjonist.

- Sparte du maksbeløpet i 2018, får du 9200 kroner tilbake på skatten. Du betaler ikke formuesskatt av sparingen og avkastningen beskattes først når du tar ut pengene. Fradraget kommer automatisk så lenge sparingen er registrert i skattemeldingen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.no.

IPS-sparingen finner du eventuelt i skattemeldingens post 3.3.5. Hvis beløpet er feil, endrer du beløpet. Du bør også kontakte institusjonen du har inngått avtalen med eller arbeidsgiver for at oppgaven skal bli riktig.

Med ASK unngår du gevinstskatt en stund

Alle aksjonærer mottar Aksjeoppgaven samtidig med skattemeldingen, skriver Skatteetaten. Den gir en oversikt over dine aksjer i norske og utenlandske selskap registrert på Oslo Børs, samt egenkapitalbevis i norske sparebanker. Aksjeoppgaven skal hjelpe deg med å komme frem til riktige skattepliktige beløp og bidra til at du får de fradragene du har krav på i dine aksjeinntekter.

- Du må sjekke at alle opplysningene for beregning av gevinst eller tap er med, og rette opp eller fylle ut manglende opplysninger i aksjeoppgaven, sier Gundersen i Sparebank 1.

Hvis du sparer på en aksjesparekonto (ASK), slipper du gevinstskatt underveis. Skatten betaler du først når du tar ut gevinsten. Sparer du i aksjer utenfor ASK, derimot, skal gevinst og tap ved salg skattlegges ved hver realisasjon.

Tilbyder av aksjesparekonto rapporter automatisk skattepliktige uttak. Ved feil eller mangler, må du korrigere skattemeldingen og melde ifra til tilbyder, fortsetter forbrukerøkonomen.

I et blogginnlegg har spareøkonom Bjørn Eirik Sættem i Nordnet listet opp de relevante postene i skattemeldingen du bør kontrollere mot årsoppgaven hvis du har ASK:

Skatteetaten har en samleside for aksjer og verdipapirer knyttet til skattemeldingen, som kan være nyttig for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer