Nettleie

Sparer du strøm, kan nettleia øke

Per i dag blir du ikke belønnet av nettselskapet for smart strømbruk, men det kan ny prismodell endre.

TAR KAKA: Strømfakturaen din består av det du betaler for strøm og nettleie, og sistnevnte utgjør mest av alt (se kakediagrammet). Men, hva er egentlig nettleie, og hvorfor er den så høy? Svarene får du i saken under. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.
TAR KAKA: Strømfakturaen din består av det du betaler for strøm og nettleie, og sistnevnte utgjør mest av alt (se kakediagrammet). Men, hva er egentlig nettleie, og hvorfor er den så høy? Svarene får du i saken under. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Når strømregninga dumper ned i postkassen, eller nettbanken for de fleste av oss, består den både av kostnader til kraftpris for strømmen du har brukt og nettleie for måneden som har gått.

Kraftprisen betales til strømselskapet du selv har valgt, mens nettleia går til det lokale nettselskapet ditt for transport av denne strømmen. Nettselskapet kan du altså ikke velge selv.

Nettleia, inkludert avgifter, er ofte høyere enn strømdelen av regninga.

Kan øke om du sparer strøm

Mange gjør tiltak for å bruke mindre strøm i håp om å redusere strømregninga.

Men, visste du at redusert strømforbruk ikke påvirker nettselskapenes tillatte inntekt på kort sikt?

Dersom forbruket går ned, kan derfor selskapet øke nettleien per kilowattime, slik at de får den samme inntekten. Den samlede nettleien for alle kundene sett under ett går, derimot, ikke opp når forbruket reduseres, skriver Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Nettselskapene har noenlunde de samme årlige kostnadene til drift av nettet, uavhengig av hvor mye strøm som transporteres gjennom ledningene. Hvis samlet forbruk går ned, vil det svekke inntektene til nettselskapet, mens kostnadene forblir de samme, i alle fall på kort sikt. Da kan nettselskapet øke prisen per kilowattime, slik at de får hentet inn tillatte inntekter til drift av strømnettet, utdyper Øverås i Energi Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer