Nettleie

Sparer du strøm, kan nettleia øke

Per i dag blir du ikke belønnet av nettselskapet for smart strømbruk, men det kan ny prismodell endre.

TAR KAKA: Strømfakturaen din består av det du betaler for strøm og nettleie, og sistnevnte utgjør mest av alt (se kakediagrammet). Men, hva er egentlig nettleie, og hvorfor er den så høy? Svarene får du i saken under. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.
TAR KAKA: Strømfakturaen din består av det du betaler for strøm og nettleie, og sistnevnte utgjør mest av alt (se kakediagrammet). Men, hva er egentlig nettleie, og hvorfor er den så høy? Svarene får du i saken under. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Når strømregninga dumper ned i postkassen, eller nettbanken for de fleste av oss, består den både av kostnader til kraftpris for strømmen du har brukt og nettleie for måneden som har gått.

Kraftprisen betales til strømselskapet du selv har valgt, mens nettleia går til det lokale nettselskapet ditt for transport av denne strømmen. Nettselskapet kan du altså ikke velge selv.

Nettleia, inkludert avgifter, er ofte høyere enn strømdelen av regninga.

Kan øke om du sparer strøm

Mange gjør tiltak for å bruke mindre strøm i håp om å redusere strømregninga.

Men, visste du at redusert strømforbruk ikke påvirker nettselskapenes tillatte inntekt på kort sikt?

Dersom forbruket går ned, kan derfor selskapet øke nettleien per kilowattime, slik at de får den samme inntekten. Den samlede nettleien for alle kundene sett under ett går, derimot, ikke opp når forbruket reduseres, skriver Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Nettselskapene har noenlunde de samme årlige kostnadene til drift av nettet, uavhengig av hvor mye strøm som transporteres gjennom ledningene. Hvis samlet forbruk går ned, vil det svekke inntektene til nettselskapet, mens kostnadene forblir de samme, i alle fall på kort sikt. Da kan nettselskapet øke prisen per kilowattime, slik at de får hentet inn tillatte inntekter til drift av strømnettet, utdyper Øverås i Energi Norge.

Hva er nettleie?

- Nettleia er et stort spleiselag på rundt 25 milliarder kroner som betales av strømkundene i Norge. Den skal gå til drift, vedlikehold og investeringer i strømnettet, slik at vi har den strømmen vi trenger døgnet rundt, hele året, forklarer Aslak Øverås i Energi Norge til Dinside.no.

Leveringssikkerheten ligger på 99,9 prosent, til tross for at ekstremvær i blant slår ut strømmen.

Det er NVE som bestemmer hvilken inntekt hvert nettselskap kan hente inn fra kundene sine. Nettselskapene har nemlig monopol på overføring av strøm innenfor sine forsyningsområder, og er derfor regulert av myndighetene. Videre fastsetter selskapene nettleia basert på inntektsrammen de får fra NVE hvert år.

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Nettleia består som regel av to deler: Ett fast månedsbeløp og ett beløp per kilowattime du bruker.

Hvis du, for eksempel, bor i Oslo og har et månedsforbruk på 2000 kilowattimer, betaler du 100 kroner i fast beløp og nesten det tidobbelte, 959 kroner, for forbruk per måned inkludert offentlige avgifter.

Ny nettleie blir mer rettferdig

Dinside har tidligere skrevet om Energi Norges forslag til ny prismodell for nettleia, som skal gjøre den mer rettferdig, ifølge dem.

- Problemet med dagens prismodell er at den ikke fordeler kostnadene i strømnettet rettferdig mellom kundene. Nettet er dyrt å bygge og rimelige å bruke, mens dagens prismodell tilsier det motsatte, sier Øverås.

- Derfor trenger vi en ny nettleie som premierer kunder som utnytter kapasiteten i nettet bedre. Da holder vi kostnadene nede, noe som kommer alle til gode i form av lavere nettleie, fortsetter han.

I dag kan kundene spare nettleie ved å holde forbruket nede, ettersom de betaler relativt mye per kilowattime. Men, i fremtiden kan kunden spare nettleie ved å fordele forbruket bedre gjennom døgnet. Dét handler først og fremst om å lade elbil om natten, når du ikke samtidig vasker klær og lager middag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer