Råd om økonomi

Sparetipsene som kan gi deg mange ekstra tusenlapper

Fritid er en gyllen anledning til å sjekke om du kan få bedre vilkår på de økonomiske avtalene dine.

SPARING: Det er vanskelig å finne tid i en travel hverdag til å gjennomgå boliglån, forsikringer, sparekontoer og pensjonsavtalene du har for å se om du har de beste vilkårene du kan få. Påskeferien, derimot, kan gi deg den tiden du trenger for å gjøre en god deal. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SPARING: Det er vanskelig å finne tid i en travel hverdag til å gjennomgå boliglån, forsikringer, sparekontoer og pensjonsavtalene du har for å se om du har de beste vilkårene du kan få. Påskeferien, derimot, kan gi deg den tiden du trenger for å gjøre en god deal. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hver måned trekkes det penger fra kontoen din som gjerne går til boliglån, studielån, ulike forsikringer, pensjonssparing, medlemskap og annet. Når var sist gang du sjekket om du har de beste rentene, prisene og vilkårene du kan få?

Hverdagen er travel for de fleste, og etter en lang arbeidsdag og aktiviteter om ettermiddagen og kvelden, er det nok mer fristende å slenge seg i sofaen med en god TV-serie enn å logge seg inn i nettbanken og studere tall og kontoer.

Påsken byr på noen ekstra feriedager, og kanskje det er lurt for deg å sette av litt tid til å gjennomgå de ulike økonomiske avtalene du har tegnet. Under får du derfor noen tips til hvordan du kan gå fram og forhåpentligvis spare noen kroner her og der, som til sammen blir en god sum du kan bruke på andre artige ting i tiden framover.

Renter og avdrag på boliglån

I slutten av mars økte Norges Bank styringsrenten, og flere banker har varslet at de setter opp utlånsrentene sine. De bankkundene som har fått rentevarsel vil se økte renter på lånene sine i mai.

Renteøkning er en gyllen anledning for deg med boliglån å sjekke om du har den beste renten du kan få, for eksempel via Finansportalen. Hvis du ikke har det, bør du prøve å forhandle deg til en lavere rente i eksisterende bank, eller rett og slett bytte bank.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen har tidligere bedt folk huske at å betale ned på lånene sine også er en form for sparing, som gir garantert positiv avkastning. Jo raskere du betaler ned boliglånet, desto lavere blir rentekostnadene.

Derfor kan du kanskje bruke påsken til å finne ut om du har rom i økonomien din til å betale større avdrag på boliglånet, nå som rentene fortsatt er ganske lave.

Norges Bank har nemlig varslet flere renteøkninger framover, og ifølge prognosene vil boliglånsrenten øke fra et gjennomsnitt på 2,5 prosent i dag til i underkant av 4 prosent i 2021.

Finn forsikringene du trenger

Dinside skriver fra tid til annen om forsikringer, blant annet om hva de dekker og konsekvensene av å ikke ha dem.

Du kan med fordel bruke påsken til å ta stilling til fire forsikringer, hvis du ikke har gjort det allerede:

  • Livsforsikring er definert i finansforetaksloven som en «overtakelse av døds- eller uførerisiko». Med livsforsikring kan du altså forsikre deg og din familie mot økonomiske konsekvenser av din egen død eller uførhet. Forsikringssummene kan bli utbetalt som engangssummer eller en utbetalingsstrøm over flere år. De økonomiske konsekvensene av din egen død trenger, derimot, ikke å bli like omfattende som om du skulle bli ufør, ifølge Realfsen i Finansportalen.
  • Derfor bør du også ta stilling til uføreforsikring. I likhet med livsforsikring, kan den utbetales som en engangssum eller månedsbeløp over flere år ved varig uførhet. Dette kan være en gunstig forsikring både for unge enslige og eldre etablerte. Du vil få en viss prosentandel av lønnen din i uføretrygd fra Nav, samt noe fra arbeidsgiver, men det er opp til deg å finne ut om dette er nok. Hvis du ikke synes det, bør du tegne uføreforsikring mens du ennå er frisk.
  • Reiseforsikring er viktig å ha dersom du skal ut på tur. Det finnes helårs-, enkeltreise- og dagsforsikringer. I tillegg kan du forsikre deg gjennom kredittkortselskap. Sjekk hvilke reiseforsikringer som kommer best ut, og hvilken forsikring du bør velge.
  • Sist, men absolutt ikke minst, bør du lese om hvilke barneforsikringer som kommer best ut. En god barneforsikring bør tilby forsikringsprodukter som først og fremst sørger for at barnets fremtid er sikret. Barnets evne til å være økonomisk selvstendig, til tross for sykdom eller skade vektlegges derfor tungt i testen til Norsk Familieøkonomi. Men les også Realfsens tre gode grunner til å droppe barneforsikring fra den gangen hun jobbet i Dinside.

Tjen noen ekstra pensjonskroner

Hvor mye må du spare i året for å få en ekstra million i pensjon? Og, hvor mye vil det si i daglig sparing? Dette har Storebrand regnet ut svaret på:

ALDER ÅRLIG SPARING DAGLIG SPARING <= TILSVARER CIRKA
259312 kroner26 kronerén kroneis
3012.126 kroner33 kronerén kaffe på kafé
3516.009 kroner44 kronerén pølse i brød på bensinstasjon
4021.530 kroner59 kronerett lite brett sushi
4529.811 kroner82 kronerén øl på bar
5043.183 kroner118 kronerén salat på kafé
5567.837 kroner186 kronerén pizza på restaurant

Som du ser, jo yngre du er, desto mindre må du spare – fordi spareperioden blir lenger. Kanskje du til og med klarer å spare det dobbelte.

En annen måte å øke pensjonsopptjeningen din, er å justere aksjeandel i innskuddspensjonen som arbeidsgiveren setter av for deg hver måned. Ved å øke aksjeandelen fra 30 til 100 prosent, kan du faktisk få opp mot en halv million ekstra den dagen du går av med pensjon.

Det er, med andre ord, svært lønnsomt å endre pensjonsprofilen, og det tar deg kun et par minutter. Du tar rett og slett kontakt med din arbeidsgivers pensjonsselskap og ber om råd for valg av spareprofil.

Få mer ut av sparepengene

Penger du har til overs bør spares på en smart måte, slik at du får mest mulig ut av dem.

Før du setter pengene inn på sparekonto eller i fond, minner vi om at nedbetaling av gjeld også er en smart sparemåte (jamfør første punkt i denne saken), så du bør først finne ut om du heller kan betale større avdrag på lånene dine før du låser pengene i et spareprodukt.

Setter du sparepengene på konto, bør du finne en konto med høyest mulig rente og færrest mulig begrensninger i bruken, råder Realfsen i Finansportalen. Flere banker reklamerer for sine «høyrentekontoer», men merk at en slik konto faktisk kan ha en ganske lav rente.

For langsiktig sparing, anbefaler de fleste finansekspertene å velge fond framfor sparekonto. Ifølge Realfsen, vil du ofte komme best ut av fondssparingen ved å kjøpe andeler i indeksfond, hvor gebyrene er lave. Det eneste du kan være sikker på, er at gebyrene må betales.

Aksjesparekonto (ASK) har over lengre tid blitt markedsført av flere banker som et gunstig spareprodukt. Storebrand har, blant annet, regnet ut hvor mye du tjener på å ha ASK framfor å kjøpe og selge aksjer utenfor en slik konto. I tillegg har Nordnet åpnet for aksjeutlån, som også er en måte for deg å tjene noen kroner ekstra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer