Sparefrister for 2020

Sparing gir skattefradrag - bare tenk deg om før du fyller opp

Noen kan faktisk gjøre det lurt i å droppe BSU- eller IPS-sparingen i år. Les hvem i saken under.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heldigvis nærmerer 2020 seg slutten.

De fleste har nok fått privatøkonomien sin preget av pandemien som har herjet i år, enten grunnet permitteringer og/eller flere rentekutt. Og, mange vil nok bare at året skal være omme i håp om at i 2021 kan det bare gå oppover.

Men, det er én - eller to - siste ting du bør huske på før nyttårsaften, nemlig å fylle opp BSU- eller IPS-kontoen, slik at du får med deg skattefradragene.

Hva er BSU og IPS?

  • Boligsparing for unge (BSU) er et spareprodukt hvor de mellom 18 og 34 år kan sette inn opp til 25.000 kroner i året som blir låst til boligformål. Du får et skattefradrag på 20 prosent på ditt årlige innskudd, i tillegg til at kontoen ofte har ei god rente - i alle fall fram til du fyller 34 år...
  • Individuell pensjonssparing (IPS) er fondssparing til pensjon for de mellom 18 og 72 år hvor du får utsatt skatt på beløpet du sparer hvert år - du må altså skatte den dagen du begynner å ta ut pengene. «Skattefradraget» er det samme som for alminnelig inntekt, det vil si 22 prosent i 2020. Pengene på IPS er låst fram til du er 62 år.

Samtidig er det nok noen som bør tenke seg om to ganger før de fyller opp og låser pengene sine i spareproduktene. Hvem dette er, kan du lese om nedenfor.

Her er fristene

Først skal du imidlertid få oppgitt fristene for å fylle opp sparekontoene hos et knippe banker:

Fyll opp BSU eller IPS før disse datoene

Bank Frist BSU Frist IPS
DNB31. desember30. desember før kl. 12 for DNB-fond, for eksterne fond eller fond som er basert i Luxembourg, er fristen 21. desember kl. 16
Nordea31. desember kl. 1431. desember kl. 14
Danske Bank31. desember kl. 1321. desember
Nordnet29. desember

Kontakt din bank for å få vite hvilke frister de opererer med dersom du har sparingen din i en annen enn bankene nevnt over.

- Husk at for å få BSU- eller IPS-fradraget må du ha så høy inntekt at du betaler skatt. Betaler du ikke skatt, får du heller ikke fradrag. Du må tjene vesentlig over fribeløpet på 55.000 kroner for å få glede av skattefradragene, påminner spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet overfor Dinside.

Disse bør droppe BSU og IPS i år

Som sagt innledningsvis, har 2020 vært et tøft år for oss alle - i større eller mindre grad.

Noen har kanskje mistet noen de er glad i, andre har gjerne mistet drømmejobben grunnet permitteringer og oppsigelser. Noen har fått mer å rutte med etter rentekutt på rentekutt, mens andre har fått tynnere lommebøker etter permitteringer og oppsigelser.

Sistnevnte gruppe bør være forsiktige med å låse mye av sparepengene sine i BSU og IPS - til tross for spareproduktenes til dels gunstige vilkår.

- For å velge spareprodukter som låser pengene til ett formål, som for eksempel IPS eller BSU, bør du ha en robust økonomi i bunn, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.

- Det er viktig at du har inntekter som dekker utgiftene dine, i tillegg til en bufferkonto til uforutsette situasjoner eller større regninger. Hvis du har en uforutsigbar inntekt og/eller mangler buffer, bør dette prioriteres før BSU og IPS, legger hun til.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea er enig:

- Du bør alltid prioritere å betale faste utgifter, dyr gjeld (særlig kredittkortgjeld og forbrukslån), samt skaffe deg en bufferkonto før du låser penger i spesifikke spareprodukter, sier Incedursun til Dinside.

SPARING: Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. Video: Michael S. Jæger. Vis mer

Slik fyller du opp BSU med et «skippertak»

Er du i motsatt situasjon, derimot, og gjerne vil fylle opp BSU-en før fristen for skattefradraget går ut?

Da har du ennå litt tid på deg - som du bør bruke godt.

- Du kan, for eksempel, tjene inntil 6000 kroner skattefritt per oppdrag ved å gjøre tjenester i private hjem eller fritidsboliger, som å vaske biler, passe barn, hjelpe med snømåking og lignende, foreslår Tvetenstrand.

- I tillegg kan du selge unna klær og ting du ikke bruker lenger, sier hun videre.

Incedursun opplyser at du også kan leie ut hjem og bil uten å betale skatt inntil en viss sum:

- Er brutto utleieinntekt maksimalt 10.000 kroner i året, er den skattefri, sier forbrukerøkonomen.

Lurt å fylle opp BSU tidlig

Sparerådgiver Behanz Ganji i DNB sier at de oppfordrer alle kundene sine til å flytte penger til BSU så fort som mulig. Jo tidligere på året du fyller opp, desto lenger får du den gode renta - og pengene er ikke låst før ved årsskiftet.

- BSU kan også brukes som trekkonto for lånet ditt hvis du har behov for det, men vær oppmerksom på at pengene brukes til å dekke lånet på boligen du bor i, avslutter Ganji overfor Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer