Sparing med god samvittighet?

Stadig flere får øynene opp for etiske og bærekraftige fond. Men pass på at avkastningen holder følge med samvittigheten.

Fondstilbyderne opplever en økende etterspørsel etter fond med etisk profil. Men pass på at du bruker både hodet og hjertet når du skal velge fond. Foto: Colourbox
Fondstilbyderne opplever en økende etterspørsel etter fond med etisk profil. Men pass på at du bruker både hodet og hjertet når du skal velge fond. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Nordnet plasserer nordmenn stadig mer penger i bærekraftige fond. Kanskje er det et resultat av en generelt høyere forbrukerbevissthet?

– De fleste av oss vil i snitt spare flere hundre tusen kroner i privat pensjonssparing. Hvorfor kjøpe økologiske bananer hvis man ikke investerer pengene sine bærekraftig?, uttaler Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

En spareavtale i et bærekraftig fond ordner du enkelt med Bank-ID i banken din eller direkte hos fondstilbyderne.

Les også: Slik får du høyere lønn

Du finner dem i nettbanken

Utbudet av fond som legger vekt på ansvarlighet, etikk og miljø er noe begrenset. Likevel er det stor sannsynlighet for at du finner et godt alternativ i nettbanken. Bruker du Finansportalen finner du nyttig informasjon under nøkkelinformasjon. Her ligger det et pdf-dokument du kan lese for å gjøre deg kjent med fondets investeringsstrategi.

Banker som DNB og Nordea har egne fond i denne kategorien, mens Skandiabanken og Nordnet tilbyr fond fra ulike fondsforvaltere. Når du har valgt fond anbefales det å opprette en spareavtale. Da sikrer du kontinuitet i sparingen, samtidig som risikoen for dårlig timing blir redusert. Faktisk har spareavtalen klart seg bedre enn vanlig banksparing gjennom finanskrisen

Ikke glem avkastningen når du skal investere i bærekraftige fond, råder spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet. Foto: Nordnet
Ikke glem avkastningen når du skal investere i bærekraftige fond, råder spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet. Foto: Nordnet Vis mer


Spar smart

Når du skal plassere pengene i et fond med fokus på miljø, etikk og bærekraft er det viktig at du følger opp sparingen slik at du får mest igjen for pengene.

– Heller ikke mennesker med fokus på bærekraftighet liker å kaste penger ut av vinduet, sier Sissel Olsvik Vammervold, spareøkonom i Nordnet til DinSide.

Rådet er ganske enkelt å sjekke fondets avkastningshistorikk før du oppretter spareavtale, samt følge med på hvordan fondet utvikler seg. Hvis et fond begynner å prestere dårlig, bør du vurdere om du skal flytte sparingen til et annet fond, uten at du behøver selge eller realisere tapet på eksisterende fond.

Les også: Kjøper du klær som er «made in hell»?

Bare én taper

Blant fondene Nordnet tilbyr er det bare ett av bærekraftsfondene som har levert dårlig hittil i år. Blant de 16 fondene er det DNB ECO som leverer negativ avkastning, mens fire fond har avkastning på over 20 prosent.

Historisk avkastning og årets avkastning på bærekraftsfondene Nordnet tilbyr.  Foto: Sissel Vammervold/Nordnet
Historisk avkastning og årets avkastning på bærekraftsfondene Nordnet tilbyr. Foto: Sissel Vammervold/Nordnet Vis mer


Positiv og negativ screening

Hvordan fondsselskapene velger ut investeringsobjekter varierer fra fond til fond. Både Storebrand og KLP gjennomfører såkalt negativ screening før de investerer. Det betyr at selskaper som ikke holder den standarden Storebrand og KLP har definert ikke kommer med i fondet. Storebrand har for eksempel ekskludert flyselskapet Ryan Air, mens KLP har ekskludert oljeselskapet Total. KLP har de samme screeningkriteriene for alle fondene, og alle er sånn sett like gode.

For Storebrand Trippel Smart brukes i tillegg positiv screening. Blant selskapene som ikke er ekskludert gjennom den negative screeningen, har man valgt ut de hundre mest bærekraftige selskapene globalt.

Les også: Ny bank på tre minutter – nå har du ingen unnskyldning

Vurdér risikoen

En del av bærekraftsfondene har relativt høy risiko. Det henger sammen med at det ofte investeres relativt smalt. Du må ta hensyn til risikoen når du ser på avkastningshistorikken. Ikke se deg blind på høy avkastning alene, og med høy risiko kan kursutviklingen fort snu.

Med innspill fra Lasse Ruud i Veripapirfondenes forening, har vi tidligere satt opp følgende trinn du kan følge for å finne frem til fondet som er riktig for deg:

  • Tidshorisont: Jo lengre sparehorisont, dess større risiko kan du ta.
  • Nattesøvn: Hvis du tåler å se at pengene svinger i verdi, kan du ta høyere risiko. – Og ja, det kan også bety at pengene blir mindre verdt en periode.
  • Type fond: Velg fordeling mellom rente- og aksjeplassering ut i fra egen risikovurdering. Aksjer har høyest risiko.
  • Leverandør: Sjekk litt rundt eller ta kontakt med banken din. Valg av leverandør er det som påvirker forventet avkastning i minst grad. Det viktigste er at du kommer i gang.

Les også: Coop kutter medlemsbonusen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer