Sparing med god samvittighet?

Stadig flere får øynene opp for etiske og bærekraftige fond. Men pass på at avkastningen holder følge med samvittigheten.

Fondstilbyderne opplever en økende etterspørsel etter fond med etisk profil. Men pass på at du bruker både hodet og hjertet når du skal velge fond. Foto: Colourbox
Fondstilbyderne opplever en økende etterspørsel etter fond med etisk profil. Men pass på at du bruker både hodet og hjertet når du skal velge fond. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Nordnet plasserer nordmenn stadig mer penger i bærekraftige fond. Kanskje er det et resultat av en generelt høyere forbrukerbevissthet?

– De fleste av oss vil i snitt spare flere hundre tusen kroner i privat pensjonssparing. Hvorfor kjøpe økologiske bananer hvis man ikke investerer pengene sine bærekraftig?, uttaler Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

En spareavtale i et bærekraftig fond ordner du enkelt med Bank-ID i banken din eller direkte hos fondstilbyderne.

Les også: Slik får du høyere lønn

Du finner dem i nettbanken

Utbudet av fond som legger vekt på ansvarlighet, etikk og miljø er noe begrenset. Likevel er det stor sannsynlighet for at du finner et godt alternativ i nettbanken. Bruker du Finansportalen finner du nyttig informasjon under nøkkelinformasjon. Her ligger det et pdf-dokument du kan lese for å gjøre deg kjent med fondets investeringsstrategi.

Banker som DNB og Nordea har egne fond i denne kategorien, mens Skandiabanken og Nordnet tilbyr fond fra ulike fondsforvaltere. Når du har valgt fond anbefales det å opprette en spareavtale. Da sikrer du kontinuitet i sparingen, samtidig som risikoen for dårlig timing blir redusert. Faktisk har spareavtalen klart seg bedre enn vanlig banksparing gjennom finanskrisen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer