Frist for BSU og IPS

Sparing med skattefradrag? Her er fristene du må huske

Da sikrer du deg skattefordeler i 2019.

BARE DAGER IGJEN: Skal du sette inn penger på BSU innen utgangen av året, er aller siste frist nyttårsaften. Pass på at du fører over før klokken 14:30. Foto: Colourbox
BARE DAGER IGJEN: Skal du sette inn penger på BSU innen utgangen av året, er aller siste frist nyttårsaften. Pass på at du fører over før klokken 14:30. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har allerede minnet deg på fristen for å flytte aksjer og fond over på aksjesparekonto (ASK), men siden den gang er fristen utsatt enda et år.

Det er, imidlertid, noen andre frister du bør få med deg:

Frist for BSU på nyttårsaften

For å være helt sikker på at du rekker fristen for å spare årets BSU-beløp, bør du kontakte din bank og spørre spesifikt om dette.

Fristen for å sette penger inn på BSU er mandag 31. desember, selveste nyttårsaften, klokken 14:00 hos Nordea, 14:15 hos Danske Bank og 14:30 hos DNB. Dette er dermed noe du bør gjøre i god tid før nyttårsfesten.

Storebrand har BSU-frist noen dager tidligere, nærmere bestemt fredag 28. desember klokken 15:00.

BSU er en sparekonto for alle under 34 år. Du kan sette inn inntil 25.000 kroner i året, og får et skattefradrag på 20 prosent på innskuddet ditt. Pengene du sparer i BSU må brukes til egenandel ved boligkjøp, eller nedbetaling av boliglån. Maksimalt sparebeløp er 300.000 kroner.

For å få fullt skattefradrag fra BSU, må du ha en inntekt som gir deg minst 5.000 kroner i skatt, som du får ved å tjene 74.650 kroner årlig.

Og, husk dette: Følg med på BSU-renten i din bank. DNB og Nordea setter nemlig ned renten når du runder 34 år. Rentene på BSU-kontoen din inngår i den bokførte saldoen, og fram til du er 34 år, må alt av renter og innskudd brukes på bolig, mens rentene du får etter denne alderen kan brukes til hva du vil.

Pengene er ikke låst før årsskiftet

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, har inntrykk av at mange venter med å fylle opp BSU-kontoen til slutten av året, fordi midlene du plasserer på kontoen må brukes til boligkjøp eller -relaterte formål. De kan derfor ikke tas ut om du trenger penger av helt andre grunner.

- Det mange ikke tenker over, er at de kan sette inn og ta ut inneværende års sparebeløp fra BSU-kontoen sin så mange ganger de ønsker, uansett hva pengene skal brukes til. Det er først etter årsskiftet at pengene låses og kun kan tas ut om de skal brukes til bolig, sier Reitan til Dinside.no.

Du kan derfor trygt plassere penger du er usikker på om vil ende opp på BSU-kontoen til syvende og sist, og slik nyte godt av den høye avkastningen som kontoen gir, og eventuelt ta ut disse pengene før årsskiftet hvis du likevel ikke ønsker å spare dem i BSU.

Fire frister for IPS

Når det gjelder IPS, er det flere datoer og klokkeslett å forholde seg til, alt etter hvilken bank du sokner til.

DNB har følgende frister:

  • For fond fra andre leverandører er fristen onsdag 19. desember klokken 16:00.
  • For DNB-fond er fristen torsdag 27. desember klokken 12:00.

Storebrand, som har flest IPS-kunder, har siste innskuddsfrist torsdag 27. desember ved midnatt, det vil si midnatt mellom torsdag og fredag. Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug anbefaler likevel å gjøre eventuelle overføringer i kundesenterets åpningstid.

Danske Bank har frist for siste IPS-innskudd i 2018 fredag 28. desember klokken 12:00, mens Nordeas IPS-frist er samme som for BSU, altså mandag 31. desember klokken 14:00.

IPS er et spareprodukt som nylig ble relansert. Du kan spare opp til 40.000 kroner i året i pensjonsproduktet, og du får en utsatt skatt på 23 prosent av innskuddet i 2018.

Bruk skattefordelen smart

Merk dette med utsatt skatt: Du må nemlig skatte av hele IPS-beholdningen den dagen du tar ut pengene du sparer her. På grunn av dette har IPS noe som kalles skattesymmetri, men til tross for dette kan det være mange gode grunner til å spare i IPS, ifølge Reitan.

- Pengene du får igjen på skatten kan nemlig anses som et gebyr- og rentefritt lån fra staten. Hvis du sparer disse pengene og får god avkastning, er det en god ordning. Bruker du, derimot, pengene du får igjen på skatten til tull og tøys, er du like langt, sier forbrukerøkonomen.

IPS-sparingen din låses til du når pensjonsalder. Du kan tidligst starte ubetalingen når du er 62 år over en minimumperiode på ti år, og fram til du er minst 80 år.

- Skulle du dø før endt utbetalingsperiode, vil pensjonskapitalen tilfalle dine etterlatte, sier Reitan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer