Kommentar: Prissjekk flere håndverkere

Sparte 28.000 kroner på å ta én ekstra telefon

Det blir fort snakk om store beløp når du skal hyre håndverkere, men det kan være lurt å sjekke litt rundt før du slår til. Det fikk vi nylig erfare selv.

SAMME JOBB, VIDT FORSKJELLIG PRIS: Sjekk alltid prisen hos flere aktører før du velger håndverker. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
SAMME JOBB, VIDT FORSKJELLIG PRIS: Sjekk alltid prisen hos flere aktører før du velger håndverker. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Publisert

Etter nesten ett år med boligvisninger og flere tapte budrunder, fikk vi endelig napp i høst. Familien fikk tilslaget på en stor enebolig på Jessheim.

Dette var likevel kun første steget på veien til et nytt og større hjem. Neste steg var å få pusset opp kjøkken og gulv, samt få malt en del overflater, før innflyttingen kunne skje.

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i Dinside. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i Dinside. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi startet med å legge en plan for hva som måtte gjøres og når det måtte gjøres. Gulv og kjøkken ville vi skifte ut selv, men vi vurderte å sette bort malejobben - rett og slett for å være sikre på at vi holdt timeplanen. I tillegg kom rørlegger- og elektrikerarbeid, som krever både fagkompetanse og autorisasjon.

Vi bestemte oss for å bruke en anbudstjeneste for å hente inn tilbud på malejobben, og endte opp med Mittanbud.no. Det tok ikke mange minuttene før de første henvendelsene tikket inn, og i løpet av det første døgnet var antallet kommet opp i rundt ti.

Selv om vi hadde gitt presise beskrivelser av oppdraget, ville de færreste anslå pris før de hadde vært på befaring.

Men noen gjorde det, og anslagene sprikte enormt mye - fra 20.000 kroner til 60.000 kroner inkludert moms. Sistnevnte «tilbud» inkluderte riktig nok maling.

Etter å ha sjekket malerfirmaenes omdømme på anbudstjenesten, inviterte vi tre selskaper på befaring. Dagen etter hadde alle tre gitt oss pristilbud:

18.375 kroner, 28.750 kroner og 33.750 kroner inkludert moms, for maling av stue, tak, vinduskarmer, dører og lister. Altså betydelige prisforskjeller på én og samme malejobb.

I vårt tilfelle var det selskapet med tilbudet som lå mellom billigste og dyreste, som gav det klart beste inntrykket under befaringen og oppfølgingen etterpå.

Pris er én ting, men tillit og profesjonalitet bør også veie tungt i en prosess der du skal velge håndverker.

Etter å ha gått en ny runde med timeplanen, fant vi ut at vi likevel ville ta malejobben selv, og samtidig frigjøre midler i budsjettet til andre utgiftsposter.

En av dem var elektrikerarbeidet, som viste seg å bli mer omfattende enn vi hadde trodd. At det for eksempel bare var én stikkontakt på hvert av soverommene, var noe vi ikke fikk med oss før vi stod der med husnøkkelen i hånden.

Elektrikerarbeid har vi litt for stor respekt for til å overlate noe som helst til tilfeldighetene, så derfor tok vi en ringerunde til flere forskjellige lokale bedrifter som vi visste hadde et bra renommé. Til befaring inviterte vi de to første som hadde ledig tid før innflytting.

Begge var grundige og noterte flittig underveis, men hadde helt forskjellige syn på hva jobben burde koste. Det første selskapet kom med et tilbud på 66.281 kroner inkludert moms.

Overraskelen var stor da tilbud nummer to tikket inn. Det var på 38.000 kroner inkludert moms, for nøyaktig samme arbeid.

Differansen mellom de to tilbudene var altså på hele 28.281 kroner!

Alle som har stått midt oppi flytte- og oppussingsprosjekter, vet at det er en meget krevende tid, der god planlegging er kritisk. Man er gjerne presset på tid og budsjetter, og dersom man får seg en ubehagelig overraskelse eller to underveis, er faren stor for at det lett blir tatt forhastede og dårlige avgjørelser.

Det kunne lett blitt resultatet i vårt tilfelle.

Ofte har man ingen begreper om hvor mye håndverkerjobbene bør koste, og våre eksempler bekrefter til de grader hvor viktig det er å innhente tilbud fra flere før man bestemmer seg.

Les også
Du må betale full pris selv om jobben er gjort raskere

Kan håndverkeren kreve mer enn prisoverslaget?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer