Kommentar

Sparte 36 500 kroner på ett grep

Sitter du med boliglån og bruker mindre penger enn til vanlig? Da bør du lese videre.

NULLRENTE: Norges Bank endrer ikke renta ennå, og dermed vil den fremdeles være null prosent. Video/Foto: Stian Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rentene er rekordlave nå om dagen - det vil si både styringsrenta, boliglånsrentene og innskuddsrentene.

Dette betyr at det koster deg lite å ha gjeld, men samtidig får du lite igjen for å ha store summer stående på vanlig sparekonto.

Derfor er det lurt å se om du kan trikse litt med egen privatøkonomi for å utnytte denne situasjonen.

Årets mest sparesmarte grep

Ett av de mulige boliglånsgrepene Dinside har omtalt tidligere, er det å gjøre en ekstraordinær innbetaling til lånekontoen - og dette har flere eksperter sagt er svært smart nå når rentene er så lave.

Jeg har nå utført en slik ekstraordinær innbetaling på boliglånet mitt. Dette er det smarteste lånegrepet jeg har gjort i år.

Utregningene mine viser at jeg sparte drøyt 36 500 kroner i rentekostnader på å betale ekstra av boliglånet.

Ikke siden jeg justerte ned løpetiden på lånet og flyttet det til en bank med lavere rente, har jeg gjort et såpass sparsomt grep med gjelda mi i desember 2019.

Slik gjør du det samme

Så, hvordan gikk jeg fram for å finne ut hvordan og hvor mye jeg skulle betale ekstraordinært på lånet mitt?

Her får du en steg-for-steg-guide:

  • Skaff deg oversikt over hvor mye av lønna di som brukes til faste utgifter (lån, husleie, forsikring mm.) og variable utgifter (strøm, mat, annet forbruk).
  • I tillegg må du ha kontroll på hvor mye du har i sparepenger, enten på konto med/uten bruksbegrensinger og i eventuelle fond.
  • Noe av sparingen på konto med lav rente kan du med fordel bruke til en ekstraordinær innbetaling på boliglånet. Bare pass på at du har nok stående igjen på konto til uforutsette hendelser - altså at du har en solid buffer. Og, er du permittert fra jobb eller arbeidsledig, er det ekstra viktig at du har nok i båkhånd til å leve av de kommende månedene.
  • Når du har funnet ut hvor mye du har økonomisk rom for å betale ekstra på boliglånet, bør du ta kontakt med banken. Fortell dem at du vil legge inn en slik ekstraordinær betaling og spør hvordan det er lurt du ordner dette. Mange har enkle løsninger for dette i nettbanken.
  • Det er også greit å få bekreftet at banken ikke tar ekstra gebyr for slike betalinger, slik at vinninga går opp i spinninga.
  • I min nettbank fungerer det som å betale en regning. Du velger hvilken konto du vil betale fra, og legger inn lånekontoen din som mottaker. Deretter skriver du inn ønsket betalingssum og verifiserer betalingen med kode og/eller BankID.

Hva så etterpå?

Etter at den ekstraordinære betalingen er registrert, vil du se at lånesaldoen din har krympet tilsvarende.

I nedbetalingsplanen vil du se at løpetida på lånet automatisk er justert ned, mens månedsbeløpene du betaler av lånet er de samme som før (med mindre du har ønsket å endre dette).

Og når løpetida på lånet er kortere, blir rentekostnadene også kuttet - ofte betydelig. I mitt tilfelle sparte jeg drøyt 36 500 kroner i rente!

Om journalisten

Eilin Lindvoll er økonomijournalist i Dinside/Dagbladet, og dekker en rekke emner knyttet til privatøkonomi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer