Spennende fotball farlig for hjertet

Helsefaren kan være like stor på tribunen som på fotballbanen.

Ikke alle hjerter er like flinke til å takle stressende situasjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Ikke alle hjerter er like flinke til å takle stressende situasjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvilke fotballentusiaster får ikke høy puls av å se en straffekonkurranse i en VM-finale?


En ny, tysk studie viser nemlig en klar sammenheng mellom spennende fotballkamper og hjerteinfarkt, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Under fotball-VM i Tyskland i 2006 ble forekomsten av akutt hjerteinfarkt i München og omegn registrert og sammenliknet med måneden rett før og rett etter mesterskapet, i tillegg til tre tilsvarende måneder i 2003 og 2005.

På kampdager hvor Tyskland spilte, var risikoen for å få hjerteinfarkt 2,7 ganger høyere enn i kontrollperiodene. Risikoen var størst de to første timene etter kampstart.

Risikoen var økt hos begge kjønn, men helt klart mest hos menn, som hadde hele 3,3 ganger større sjanse for å få hjerteinfarkt på en kampdag. Hos kvinner var risikoen 1,8 ganger høyere.

En tidligere studie har også vist en økt risiko for hjerteproblemer under fotball-VM. Les mer her.

Spennende kamper verst

Personer som allerede var hjertesyke i utgangspunktet, hadde også en mye større sjanse for å bli rammet på en kampdag. Da var risikoen 47 prosent, sammenlignet med 23 prosent i kontrollperiodene, altså dobbelt så stor.

Les også: De fleste infarkt kan forutsees

- Vi vet jo at både fysisk og mentalt stress i verste fall kan utløse hjerteinfarkt, sier overlege dr.med. Bjørn Bendz ved Hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet til DinSide Helse.

Den tyske studien viser at forekomsten av hjerteinfarkt under fotball-VM i Tyskland toppet seg under spennende fotballkamper, mens mindre viktige kamper sjelden var noe problem.

- Dette er noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Hvilke fotballentusiaster får ikke høy puls av å se en straffekonkurranse i en VM-finale? Spennende fotballkamper kan gi personer som er disponert for hjerteproblemer det lille dyttet som utløser et hjerteinfarkt, sier Bendz.

Vil ikke advare

Han understreker imidlertid at hjerteinfarkt under fotballkamper ikke er noe stort problem.

- Alle hjertespesialister har opplevd å ta i mot pasienter som har opplevd stress, men vi blir jo ikke akkurat utsatt for stadige innleggelser når det spilles fotballkamper på Ullevål.

Les også: Flere hjertedødsfall kan unngås

Bendz mener ikke at det er noen grunn til å advare personer med økt risiko mot å dra på fotballkamp.

- Nei, det eneste må være å oppfordre hjertesyke personer om alltid å ta medisinene sine.

Er du mann for ditt hjerte? Sjekk her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer