Spennende fotball farlig for hjertet

Helsefaren kan være like stor på tribunen som på fotballbanen.

Ikke alle hjerter er like flinke til å takle stressende situasjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Ikke alle hjerter er like flinke til å takle stressende situasjoner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny, tysk studie viser nemlig en klar sammenheng mellom spennende fotballkamper og hjerteinfarkt, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Under fotball-VM i Tyskland i 2006 ble forekomsten av akutt hjerteinfarkt i München og omegn registrert og sammenliknet med måneden rett før og rett etter mesterskapet, i tillegg til tre tilsvarende måneder i 2003 og 2005.

På kampdager hvor Tyskland spilte, var risikoen for å få hjerteinfarkt 2,7 ganger høyere enn i kontrollperiodene. Risikoen var størst de to første timene etter kampstart.

Risikoen var økt hos begge kjønn, men helt klart mest hos menn, som hadde hele 3,3 ganger større sjanse for å få hjerteinfarkt på en kampdag. Hos kvinner var risikoen 1,8 ganger høyere.

En tidligere studie har også vist en økt risiko for hjerteproblemer under fotball-VM. Les mer her.

Spennende kamper verst

Personer som allerede var hjertesyke i utgangspunktet, hadde også en mye større sjanse for å bli rammet på en kampdag. Da var risikoen 47 prosent, sammenlignet med 23 prosent i kontrollperiodene, altså dobbelt så stor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer