Kredittkort

Sperrer enkelte kredittkjøp

Har du kredittkort hos Sparebank 1, er det noen kjøp som enten blir umulige eller vanskeligere å gjennomføre enn tidligere.

VARSLER: Nylig fikk alle Sparebank 1-kunder med kredittkort i samme bank en melding hvor de ble informert om de nye reglene som trer i kraft fra 1. november. Les saken for å vite hva regelendringen innebærer. Foto: Sparebank 1
VARSLER: Nylig fikk alle Sparebank 1-kunder med kredittkort i samme bank en melding hvor de ble informert om de nye reglene som trer i kraft fra 1. november. Les saken for å vite hva regelendringen innebærer. Foto: Sparebank 1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er allerede ikke mulig å benytte kredittkort fra Sparebank 1 til gambling, og nå innfører banken tilsvarende sikkerhetsrutiner på transaksjoner for kryptovaluta og svartebørsmarkedet.

Dette opplyser kommunikasjonssjef Eirin Sørensen Røkke på vegne av Sparebank 1 Kreditt til Nettavisen.

Bakgrunnen for denne regelendringen er en anbefaling fra fagutvalget i Finans Norge. Reglene trer i kraft fra 1. november 2021, og vil ramme de om lag 650 000 nordmennene som har kredittkort hos Sparebank 1.

Krypto-stopp

I praksis vil de nye reglene innebære at kundene ikke lenger kan kjøpe og selge bitcoin/andre virtuelle valuta eller investeringstjenester med mastercard fra Sparebank 1.

- Kredittkortet er ikke ment å være et betalingsmiddel for finansielle spekulasjoner, og å legge på bruksbegrensninger for dette er etter vår mening å ta sosialt ansvar, sier Røkke til Nettavisen.

Hun mener at det er stor risiko forbundet med å bruke kredittkort i gjentakende og økende investeringer i digital valuta.

Også Forbrukerrådet opplever at det er mye svindel i kryptomarkedet, og derfor mener de at det må tas grep for å beskytte forbrukerne.

- Ideelt sett skulle svindlerne vært nektet tilgang til de internasjonale betalingssystemene, som for eksempel Visa og Mastercard. Når dette ikke skjer, er det prisverdig at Sparebank 1 Kreditt tar det grepet de tar nå, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.

GUIDE: Slik kan du kjøpe og selge Bitcoin. Video: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

... og konsert-stopp

I tillegg vil kjøp av billetter til konserter eller andre arrangement der selger tar høyere pris enn ordinær pris, også bli vanskelig medde nye reglene om kunden vil bruke kredittkortet sitt.

Dette er, for eksempel, hvis det er snakk om konsertbilletter som selges på svartebørsen.

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no, sier imidlertid at konsertbilletter som det vurderes at det er høy svindelrisiko eller stort svartebørsomfang på, ikke er tillatt å selge hos dem. Det samme gjelder for billetter som omsettes til høyere pris enn ordinærprisen. Disse reglene har vært på plass i mange år, ifølge ham.

Kundene får denne meldingen

Nettavisen melder videre at alle Sparebank 1-kunder med kredittkort i samme bank fikk nylig en melding i nettbanken, hvor det ble informert om de nye reglene:

«Betalingskortet (herunder kortnummeret) skal ikke brukes til kjøp av investeringstjenester (eksempelvis aksjer, binære opsjoner og andre derivater), digitale valutaer som ikke er regulert av offentlige myndigheter, kjøp og/eller salg av billetter til arrangementer der salget foretas til høyere pris enn pålydende billettpris inkl. avgift, jf. svartebørsloven paragraf 1».

Sparebank 1 vedgår at det ikke finnes noen garanti for å få stoppet alle former for ulovlig handel, men kommunikasjonssjef Røkke understreker at de fleste er godt kjent med at det ulovlig å handle på svartebørs, både med kredittkort eller andre betalingsmidler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer