Dødsfall påvirker konto og lån

Sperres umiddelbart

Slik kan pårørende få hjelp til å ta seg av avdødes lån, kontoer og betalingsforpliktelser.

REGNINGER: Nettbanken til en død person blir slettet, og når betalingsavtalene ikke lenger finnes, vil det komme papirfakturaer i posten. Dette vil gjøre det lettere for pårørende å fange opp aktive betalingsavtaler, men antallet kan virke overveldende også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
REGNINGER: Nettbanken til en død person blir slettet, og når betalingsavtalene ikke lenger finnes, vil det komme papirfakturaer i posten. Dette vil gjøre det lettere for pårørende å fange opp aktive betalingsavtaler, men antallet kan virke overveldende også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I slutten av januar skrev enke Kirsten Sandberg Natvig en kronikk i Aftenposten (krever innlogging) om sorgen og kaoset etter at hennes mann døde brått, som ble toppet da banken nektet henne innsyn i ektemannens betalingsforpliktelser.

Det er nemlig flere lover som krever at banken fortsetter taushetsplikten de har også etter en kundes død, og dermed får ikke pårørende innsyn i avdødes kontoer tilbake i tid.

Dersom du brått blir uskikket til å ta deg av pengene dine, hvem vil du da skal ta ansvar på dine vegne - familie eller fylket? Det bør du presisere i en helt spesiell fullmakt:

Altinn for døde

I 2023 er det ventet at bankene og offentlige etater sin nye tjeneste «Altinn Dødsbo» er oppe og går, skriver DNB Nyheter.

Målet med denne tjenesten er at etterlatte skal få oversikt over hvilke økonomiske avtaler den avdøde hadde.

Mister tilgang til felleskonto

Inntil videre må bankene forholde seg til det gjeldende regelverket, og det fungerer slik:

– Har du som etterlatt tidligere vært medeier eller disponent på avdødes konto, vil du ikke lenger ha tilgang, og felleskontoen blir også sperret fram til det foreligger skifteattest, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer