Dødsfall påvirker konto og lån

Sperres umiddelbart

Slik kan pårørende få hjelp til å ta seg av avdødes lån, kontoer og betalingsforpliktelser.

REGNINGER: Nettbanken til en død person blir slettet, og når betalingsavtalene ikke lenger finnes, vil det komme papirfakturaer i posten. Dette vil gjøre det lettere for pårørende å fange opp aktive betalingsavtaler, men antallet kan virke overveldende også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
REGNINGER: Nettbanken til en død person blir slettet, og når betalingsavtalene ikke lenger finnes, vil det komme papirfakturaer i posten. Dette vil gjøre det lettere for pårørende å fange opp aktive betalingsavtaler, men antallet kan virke overveldende også. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I slutten av januar skrev enke Kirsten Sandberg Natvig en kronikk i Aftenposten (krever innlogging) om sorgen og kaoset etter at hennes mann døde brått, som ble toppet da banken nektet henne innsyn i ektemannens betalingsforpliktelser.

Det er nemlig flere lover som krever at banken fortsetter taushetsplikten de har også etter en kundes død, og dermed får ikke pårørende innsyn i avdødes kontoer tilbake i tid.

Dersom du brått blir uskikket til å ta deg av pengene dine, hvem vil du da skal ta ansvar på dine vegne - familie eller fylket? Det bør du presisere i en helt spesiell fullmakt:

Altinn for døde

I 2023 er det ventet at bankene og offentlige etater sin nye tjeneste «Altinn Dødsbo» er oppe og går, skriver DNB Nyheter.

Målet med denne tjenesten er at etterlatte skal få oversikt over hvilke økonomiske avtaler den avdøde hadde.

AUTOGRAF: Signér uten å printe ut. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

Mister tilgang til felleskonto

Inntil videre må bankene forholde seg til det gjeldende regelverket, og det fungerer slik:

– Har du som etterlatt tidligere vært medeier eller disponent på avdødes konto, vil du ikke lenger ha tilgang, og felleskontoen blir også sperret fram til det foreligger skifteattest, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til DinSide.

– Kundeforholdet til en død person blir sperret straks banken får beskjed om dødsfall fra Folkeregisteret. Da blir nettbank, konto og kort sperret. Avtalegiro, eFaktura og andre avtaler om faste trekk, stoppes, sier Incedursun.

– Unngå «felleskonto»

Var avdøde disponent av kontoen, mens gjenlevende er eier, vil ikke kontoen sperres.

– Opprett egne kontoer - unngå såkalt felleskontoer hvor én er eier og én eller flere andre er disponenter. Å være disponent er ikke ensbetydende med å være eier av kontoen, sier Bente Bøe, fagansvarlig for dødsbo i DNB.

Hvis du eller en annen får tilgang til eller disposisjonsrett til mors, fars eller en annen slektnings konto/nettbank, vær åpen om dette for nærmeste familie og sørg for at du kan dokumentere hvilke transaksjoner som har skjedd i den perioden du har hatt tilgang.

I tilfelle det skulle oppstå spørsmål eller mistenksomhet kan du ta vare på kontoutskriftene, men sørg da for at den som har gitt deg tilgang er enig i og innforstått med dette.

Slik skaffes kontotilgang etter dødsfall

For at banken skal gi gjenlevende tilgang til avdødes midler, trenges blant annet skifte- eller uskifteattest. Denne attesten får gjenlevende fra tingretten når de har sendt inn erklæring om slik attest. Dette tar som oftest én til to uker.

Skifteattesten gir opplysninger om hvem som er arvinger i boet og hvem har overtatt ansvaret for å gjøre opp gjelda til avdøde. Den benyttes også for tilgang til avdødes midler i banken og annen formue, betale gjeld, utgifter og annet.

Når en person dør, må de etterlatte ta kontakt med et begravelsesbyrå som vil hjelpe til med utfylling og innsending av skjema «Melding om dødsfall» til tingretten, ifølge Incedursun, som også er utdannet advokat.

Regningene kommer i posten

Når de digitale betalingsavtalene ikke lenger finnes, vil det normalt sendes ut papirfaktura i posten. Dette vil gjøre det lettere for pårørende å fange opp aktive betalingsavtaler, skriver DNB Nyheter.

Pårørende må selv ta kontakt med de den avdøde hadde betalingsavtaler med, for å eventuelt utsette betaling, siden banken ikke kan betale alle typer regninger fra avdødes konto før skifteattest er mottatt.

– Mitt råd er at du også tar kontakt med banken og tingretten for hjelp, råd og veiledning. Tingretten behandler saker og kan hjelpe deg med blant annet fullmakter, hvordan du fyller ut skifteerklæring, hvilke former for skifte av dødsboet som kan være aktuelt og hvem som er arvinger i dødsboet, sier Incedursun i Nordea.

Avdøde får begravelse-regninga

Banken har imidlertid plikt til å åpne for at begravelsesseremonien betales fra avdødes konto.

I tillegg godkjenner DNB regninger som husleie eller opphold på sykehjem, telefon, strøm, skadeforsikring og restskatt i avdødes navn inntil skifteattest foreligger, men maksimum tre måneder fram i tid fra dødsdato.

Og banken kan utbetale innkommet trygd eller pensjon til gjenlevende ektefelle når dette kan dokumenteres.

Det er ikke sikkert banken tar gebyr for å betale disse regningene, men dette bør sjekkes.

Ikke overtakelse eller innsyn i konto

Bankene har ikke lov til å la gjenlevende ektefelle eller andre familiemedlemmer overta en avdøds konto, altså omregistrere den, selv om flere har disponert kontoen.

Det er den som kontoen er registrert på som eier kontoen, men avdødes kontoer vil bli gjort tilgjengelige igjen når skifteattest foreligger. Videre fungerer bankens taushetsplikt for avdøde kunder at innsyn i bruk av konto er taushetsbelagt fra bankens side i henhold til loven.

Pårørende kan imidlertid be tingretten om å få formues- og gjeldsfullmakt eller skifteattest, og med slik dokumentasjon har pårørende bestille kontoutskrifter fra banken for inntil tre måneder før dødsdato, for å få innsyn i avdødes betalingsavtaler, opplyser DNB Nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer