Svindel

– Spiller på frykt, fristelse og tillit

Svindlerene bruker nye metoder for å lure deg.

SVINDEL: De kriminelle blir mer og mer kreative i sin jakt på å lure intetanende ofre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SVINDEL: De kriminelle blir mer og mer kreative i sin jakt på å lure intetanende ofre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Mottar du svindelforsøk på e-post og SMS daglig, er du neppe alene. Bedragere sender ut svindler som aldri før, og de blir mer og mer kreative.

I dette eksempelet, der svindleren utgir seg å være fra Kiwi, gir den kriminelle inntrykk av at den vet navnet på personen den forsøker å lure, men det er ikke noe nytt.

– Det er utallige slike forsøk på e-post. På SMS har det ikke vært brukt så mye ennå så dette er litt unikt, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), til Dinside.

– Vi vil nok se mer av det. All svindel blir personalisert og svindelforsøkene blir mer troverdig med navn.

Mer og mer av denne typen

Han forklarer at svindelmeldinger pøses ut fra et automatisk system og at det ikke er noe problem å slå opp et nummer og bruke mottakerens navn.

– I dette eksempelet virker det som at avsenderen har søkt opp navnet til mottakeren.

I NorSIS ser de ofte at de kriminelle spiller på frykt, fristelse og tillit.

– Frykt ved at de forsøker å skremme deg til noe, fristelse ved at du kan vinne noe, for eksempel at de utgir seg å være fra Norsk Tipping, og tillit ved å utgi seg for å være en du stoler på, forklarer Sandland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.