Svindel

– Spiller på frykt, fristelse og tillit

Svindlerene bruker nye metoder for å lure deg.

SVINDEL: De kriminelle blir mer og mer kreative i sin jakt på å lure intetanende ofre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SVINDEL: De kriminelle blir mer og mer kreative i sin jakt på å lure intetanende ofre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Mottar du svindelforsøk på e-post og SMS daglig, er du neppe alene. Bedragere sender ut svindler som aldri før, og de blir mer og mer kreative.

I dette eksempelet, der svindleren utgir seg å være fra Kiwi, gir den kriminelle inntrykk av at den vet navnet på personen den forsøker å lure, men det er ikke noe nytt.

– Det er utallige slike forsøk på e-post. På SMS har det ikke vært brukt så mye ennå så dette er litt unikt, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), til Dinside.

– Vi vil nok se mer av det. All svindel blir personalisert og svindelforsøkene blir mer troverdig med navn.

Vidar Sandland er seniorrådgiver i NorSIS. Foto: NorSIS
Vidar Sandland er seniorrådgiver i NorSIS. Foto: NorSIS Vis mer

Mer og mer av denne typen

Han forklarer at svindelmeldinger pøses ut fra et automatisk system og at det ikke er noe problem å slå opp et nummer og bruke mottakerens navn.

– I dette eksempelet virker det som at avsenderen har søkt opp navnet til mottakeren.

I NorSIS ser de ofte at de kriminelle spiller på frykt, fristelse og tillit.

– Frykt ved at de forsøker å skremme deg til noe, fristelse ved at du kan vinne noe, for eksempel at de utgir seg å være fra Norsk Tipping, og tillit ved å utgi seg for å være en du stoler på, forklarer Sandland.

Posten, corona og skatt er eksempler på andre svindelforsøk som treffer ofrene fordi de som oftes er aktuelle. Mange venter på en postpakke og i disse dager er det høyaktuelt med både corona og skatt.

Ikke farlig å trykke, men ...

Men selv om det kan være skummelt å motta slike SMS-er og e-poster, er det ikke farlig å trykke på lenkene.

– Det er mange som kontakter oss og sier at de har trykket på en lenke, men det er ikke noe farlig. Først når man legger inn opplysninger, som bankkortinformasjon, eller laster ned og installerer et program, at det er farlig, advarer han.

– Ofte er det slik at når du trykker på lenka, ser du at det er en svindel.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer