Spinat kan kurere blindhet

Forskere tror spinat kan bli nøkkelen for å kurere noen former for blindhet.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

De jobber nå med en teknikk for å lage en ekstrakt av lys-absorberende pigmenter fra planten, og vil implantere dem i nervecellene i retina.

Tester tyder på at dette kan få nervecellene til å reagere når de blir påvirket av lys, melder New Scientist ifølge BBCs nettutgave.

Forskningen blir gjort av Oak Ridge National Laboratories i Tennessee.

Forskerne understreker at teknikken vil ha begrenset effekt - kanskje kanskje vil pasientene fremdeles være fargeblinde etter behandlingen.

Men de tror teknikken kan bli mer effektiv enn elektroniske retinaimplanter - som også er på utviklingsstadiet.

Sykdommer som bryter ned retina er den vanligste årsakene til blindhet i utviklede land.

Tidligere forskning har vist at det er mulig å gjenopprette noe av synet ved å stimulere nervecellene i retina med elektriske implanter.

Denne nye teknikken virker ved å bruke plantens evne til å sende en elektrisk impuls når den blir påvirket av lys - noe som er en del av fotosyntese-prosessen.

Det er mye arbeid igjen før teknikken kan prøves på mennesker, og hvis den virker er det uklart hvor lenge implantene vil virke, om de vil skade nervecellene og om de er mottagelige av cellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer