Spionerer på hverandre

Ny teknologi har økt omfanget av forretningsspionasje.

©GERARD LAUNET/6PA/MAXPPP LES METIERS DE LA CREATION LES CREATIFS CREATIVES AT WORK    Foto: colourbox.com
©GERARD LAUNET/6PA/MAXPPP LES METIERS DE LA CREATION LES CREATIFS CREATIVES AT WORK Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forretnings-spionasje er et like gammelt fenomen som forretninger i seg selv. Men den siste tiden har imidlertid omfanget av slik spionasje økt betraktelig, trolig på grunn av de mange nye mulighetene dagens teknologi gir.

Norges verste hvitsnippforbrytere

Det er BBC som melder dette på sine hjemmesider i forbindelse med TV-programmet The Money Programme: Dirty Little Secrets som sendes i kveld.

I programmet vil man få se at telefonavlytting, data-hacking og hemmelig filming har blitt svært så vanlig i dagens samfunn.

Spionerer på sine ansatte

Forbausende mange

Omfanget av bedrifter som har basert sin virksomhet på forretningsspionasje er forbausende stor, melder BBC videre.

Men dagens teknologi gjør også at det nå er lettere å avsløre spionene. Og de som blir tatt for denne type lovbrudd, får ofte strenge straffer.

For eksempel fikk McLoren Formula One-teamet en bot på 50 millioner britiske pund for å ha spionert på konkurrenten Ferrari.

Et annet eksempel er en oljesjeik som hacket seg inn på både privatpersoners og myndigheters datamaskiner. Han endte opp med fengselsstraff.

Og her hjemme er det ikke lenge siden flyselskapet SAS ble dømt for industrispionasje på konkurrenten Norwegian.

Næringslivets internasjonale verstingliste

Lure-ringing

En annen form for spionasje, er noe BBC beskriver som blagging. Dette er en gruppe spioner som foretar falske telefonsamtaler for å oppnå konfidensiell informasjon. Ofte jobber de for advokatfirmaer eller forsikringsselskaper.

Sharon Anderson er Storbritannias mest kjente blagger. Sammen med ektemannen tjente hun rundt 140 000 pund årlig på en ekstraordinær blagger-virksomhet. I løpet av sin karriere klarte hun å lure ut hemmelig informasjon fra en mengde store banker og andre bedrifter, ganske enkelt ved å overbevise dem om at hun hadde rett på informasjonen.

Men i 2006 ble hun og ektemannen imidlertid avslørt - og bøtelagte.

I England er det nå blitt foreslått at tilsvarende kriminalitet også skal straffes med fengsel på inntil to år.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer