Spis deg gladere

Vintermuggen? Denne antidepressivaen finner du i kjøleskapet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren har en egen evne til å trekke munnvikene våre nedover. Det er naturlig å henge litt med hodet når det er mørkt, kaldt og sola er gjerrig med strålene, men det går an å gjøre noe med tilstanden.

Les også: Lys mot vinterdepresjon

Enkelte næringsstoffer har den egenskapen at de kan påvirke humøret ditt i positiv retning.

Dette bør du få i deg nok av:

Folat

Forskning har vist at et kosthold fattig på folat eller folsyre kan føre til depressive reaksjoner.

Belgfrukter, grønne grønnsaker og lever har et høyt folat-innhold, så inkludér gjerne dette i kosten. Videre er kornprodukter, grønnsaker, surmelksproduker og sitrusfrukter gode kilder. Voksne trenger 0,3 milligram folat daglig. Gravide trenger 0,4 milligram.

Stresser du mye på jobb? Da er du ekstra utsatt for depresjon

Komplekse karbohydrater

Karbohydrater er fine fordi de øker serotonin-nivået ditt. Serotonin er et signalstoff i hjernen, og det spiller en sentral rolle i kontrollen av humøret. Vitenskapelige studier har vist at folk som går på dietter som er fattige på karbohydrater ofte blir sure og lei seg.Spis gjerne bakte poteter, fullkornbrød og sunne frokostblandinger. De inneholder langsomme, eller komplekse, karbohydrater som kroppen bruker tid på å jobbe med. Kjappe karbohydrater som finnes i potetgull, hvitt brød og cornflakes anbefales ikke, da for mye av dem kan medføre vektøkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer