Spis et eple – i dag!

Om et eple om dagen holder doktoren borte, kan nok diskuteres. Men et eple om dagen er godt for magen - og mye mer! Ingen grunn til å spare - med andre ord - for i dag er det "Eplenes dag" i Hardanger. Her finner du mer om eplenes gunstige egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

Spis et eple - i dag!

Om et eple om dagen holder doktoren borte, kan nok diskuteres. Men et eple om dagen er godt for magen - og mye mer! Ingen grunn til å spare - med andre ord - for i dag er det ”Eplenes dag” i Hardanger. Her finner du mer om eplenes gunstige egenskaper.

Av Bernt Rognlien

Årets eplehøst har vært formidabel, og de norske eplene - som er usprøytet - er vel så gode som de utenlandske.

Mot diare og forstoppelse

Eple er en gammel kultur og næringsplante som er blitt en av våre mest brukte frukter. Den inneholder lite C-vitmainer, men er rik på blant annet fiber og antioksidanter som gir den en rekke gode medisinske egenskaper. Den senker kolesterolet, virker regulerende både ved diare og forstoppelse. Antioksidantene gjør at den vil forebygge både hjertekarsykdommer, lungesykdom og kreftsykdommer.

Kultivering av eple startet allerede i steinalderen, arkeologiske funn viser at epler ble kuttet i 2 eller 4 allerede på den tid, som tegn på at de ble tørket og lagret for vinteren. Under Ramses III (12. århundre f. Kr.) ble eple kultivert langs Nil-dalen. Hippokrates omtaler bruk av epler i Hellas. På begynnelsen av 1700 tallet ble epletreet importert til Nord-Amerika og litt senere til Sør-Afrika og Australia. I dag er det utviklet flere tusen ulike eple sorter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer