Spis fisk og vær glad

Fiskeolje kan fungere som en effektiv antidepressiva.

Publisert
Sist oppdatert

Oppmerksomheten mot fisk og depresjon oppsto da forskerne så at de landene med mest fiskespisende folk hadde lavest antall depressive. Mødre som spiste lite fisk under graviditeten hadde dessuten dobbelt så stor risiko for å rammes av fødselsdepresjoner enn andre. For å finne en forklaring på dette satte forskerne i gang arbeidet sitt.

Som ProzacForskerne fant ut at omega-3-fettsyrer gitt til grisunger hadde den samme virkningen på hjernen som antidepressivaet Prozac. Forskningen viser at dyrene doblet nivået av serotening i den prefrontale cortex etter bare 18 dager, som er det samme man håper skal skje ved Prozak-behandling.

Serotonin har en positiv innvirkning på humøret. For lite av stoffet - noe som for eksempel skjer når det er mørkt om vinteren - kan blant annet føre til depresjoner. Prefrontal cortex er den delen av hjernen som regulerer depresjon og impulsivitet.

Hjelper menneskerOmega-3-fettsyrer som antidepressiva er også prøvd ut på mennesker. Den britiske legen Malcom Peet ga EPA omega-3-fettsyrer til 70 depressive pasienter som ikke hadde brukt medisiner som Prozac. Etter 12 uker viste 69 prosent en stor forbedring, mot 25 prosent som fikk placebo (juksemedisin). De følte seg bedre, og det ble lettere å håndtere de depressive følelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer