Spis med hjertet

Lev lenger og sykdomsfritt.

Du kan nyte både sjokolade og vin til gode for hjertet. Foto: Colourbox
Du kan nyte både sjokolade og vin til gode for hjertet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan spise deg klar av hjerteproblemer ved å velge de riktige matvarene. Velger du rett, kan du minske risikoen vesentlig for å få hjertesykdommer.

Ernæringseksperter fra Cleveland Clinic og American Dietetic Association har laget en liste med de 25 absolutt beste matvarene du kan spise når det gjelder å bevare en god hjertehelse.

Hverdagskosten som teller

- Det finnes rikelig med frukt og grønnsaker i mange farger, størrelser og former som er bra for hjertet ditt, sier Julia Zumpano, ernæringsekspert ved hjerteforebyggense sender ved Cleveland-klinikken til den medisinske tidsskriften WebMD. Du kan definitivt redusere risikoen for å utvikle hjerte- karsykdommer ved å spise noe av denne maten hver dag, sier hun videre.

Ifølge statistikk fra Helsedirektoratet, skyldes 40 prosent av alle dødsfall i Norge, hjerte- og karsykdommer. På verdensbasis er tallet 29,2 prosent - som i tall utgjør hele 16,7 millioner mennesker.

Er du mann for ditt hjerte?

80 prosent kan forebygges med kosten

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 80 prosent av alle hjerteinfarkt, 90 prosent av forekomsten av diabetes type 2 og 30 prosent av forekomsten av kreft, kan forebygges med bedre kosthold, regelmessig fysisk aktivitet og røykestopp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer