Spis mye av "lille" persille

Persille er et velsmakende krydder med mange gode medisinske egenskaper. Derfor bør vi spise mer av det, skriver lege og urtemedisiner Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Spis mye av lille persillePersille er en nyttig og velsmakende krydder, medisin og matplante som vi må spise mye mer av. Persille inneholder store mengder vitaminer og mineraler som jern, folsyr, kalsium, kalium og C-vitamin. Den har lang tradisjonell bruk i medisinen som vanndrivende, den reduserer hevelser og kan brukes mot urinsyregikt.

Av Bernt RognlienLege, akupunktør og urtemedisiner

Persille har vært kultivert siden romertiden, den stammer fra Europa og landene i østre deler av middelhavet. De gamle romere og grekere brukte planten som vanndrivene, mot luftsmerter i fordøyelsen og for å fremme menstruasjonen. Fra gammelt av var det også kjent at persillen hadde evne til maskere og dempe sterke lukter, særlig lukt fra hvitløk.

Både blader, røtter og frø brukes. Av bladpersille har vi to varianter; kruspersillen og den flatbladede persillen. Bladene inneholder rikelig med antioksydanter, både flavoner og karotenoider, men også svært mye C-vitamin(190mg pr. 100gram -dvs. opptil 6x så mye som appelsiner). Stort inntak av mat med disse antioksydantene beskytter mot kreft, hjertesykdom, slag, grå stær med mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer