Restemat:

Spis opp restene - spar tusener!

Nordmenn kaster mat for 42 milliarder kroner i året. Det er det enkelt å gjøre noe med.

KAST ELLER SPAR? Nordmenn kaster mat for millioner av kroner hvert år. Tenk smart, og spar tusener. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
KAST ELLER SPAR? Nordmenn kaster mat for millioner av kroner hvert år. Tenk smart, og spar tusener. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De slappe gulrøttene, de litt dvaske tomatene. Gårsdagens kokte poteter, en enslig kyllingfilet og en boks med sju kjøttboller. Der andre ser rester, ser matblogger og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk et lite festbord.

Valebrokk er aktuell med kokeboka «Litt av alt», med oppskrift på 200 herlige små retter.

- Bygg et herlig smårettbord ut ifra det du har nederst i skuffen, noe du har funnet på tilbud, litt rester og kanskje noe fra fryseren, sier Valebrokk til DinSide.

Kaster bort tusenlapper

I gjennomsnitt kaster hver nordmann 40,3 kg spiselig mat hvert eneste år. For en familie på fire betyr det hele 160 kg matsvinn i året. Legger vi til grunn en forsiktig kilopris på 20 kroner, utgjør dette 3200 kroner, som går rett i søpla hvert eneste år.

Synes du det høres mye ut? Det er et latterlig forsiktig anslag. Det er ikke så mye som koster 20 kroner kiloet, kanskje med unntak av melk, og enkelte grønnsaker.

Noe av det vi kaster mest av, er brød. Kiloprisen på et ganske vanlig butikkbrød ligger på rundt 50 kroner. Kyllingfileter har en kilopris på rundt 130 kroner. Og en annen av de matvarene som oftest går i søpla er salat. Den billige isbergsalaten har en kilopris på rundt 90 kroner. Rucola koster fort over 300 kroner per kilo. Tør du regne på hvor mange kroner du kaster hvert eneste år?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.