Spis sjokolade med god samvittighet

Det kan hjelpe mot blodtrykket.

Det hjelper mot høyt blodtrykk, men sørg for at det er mørk sjokolade. Foto: Colourbox
Det hjelper mot høyt blodtrykk, men sørg for at det er mørk sjokolade. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne mørke herligheten kan gi de fleste vann i munnen, og er blant verdens mest populære godterier.

Hva er det vi snakker om? Sjokolade naturligvis. I en fin blanding av kakaosmør, kakaomasse og en god del sukker ligger det som oftest også en stor porsjon skyldfølelse, men det er kanskje uten grunn?

Spis mørk sjokolade

Hva er kolesterol?

 • Kolesterolet er et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, siden fett og vann ikke blander seg.
 • Dette løser kolesterolpartiklene ved å koble seg til proteiner, de viktigste proteinene kalles HDL (high-density lipoprotein), LDL (low-density lipoprotein) og VLDL (very low density lipoprotein).
 • På denne måten blir kolesterolet vannløselig og kan fraktes rundt i blodbanen til de stedene hvor kroppen trenger slike byggesteiner.
 • HDL er såkalt godtog LDL såkalt dårlig kolesterol. VLDL blir til LDL i blodstrømmen.
 • Lave verdier av HDL og høye verdier av LDL er ugunstige, mens høye verdier av HDL og lave verdier av LDL er fordelaktig for kroppen.
 • Det "gode" kolesterolet forebygger åreforkalkning og dermed hjertesykdom, mens det "dårlige" kolesterolet bidrar til åreforkalkning.
 • Normalt kolesterol er på mindre enn 200 mg/dL. Hvis nivået er mer enn 240 mg / dL, har du høyt kolesterol .
 • Kilde: Lommelegen
 • Sjokolade av det riktige slaget, og i rette mengder, kan faktisk virke forebyggende for de som sliter med et høyt blodtrykk. Årsaken ligger i at sjokolade, og spesielt mørk sjokolade, inneholder flavanoler som gjør at blodårene i kroppen åpner seg.


  - Flavanoler er antioksidanter på lik linje med dem man finner i rødvin. Disse påvirker det dårlige kolesterolet i i blodet og hindrer dannelsen av åreforkalkning i blodårene, skriver Roar pedersen i Lommelegen.no

  Mye sjokolade er selvfølgelig ikke gunstig for vekten. Vanlige sjokolader i gotteridisken inneholder mye sukker, vegetabilske mettede fettsyrer, tørrmelk og lite kakaomasse. de er med andre over verken sunne for tenner eller vekten. Mørk sjokolade derimot, inneholder mer kakao og mindre sukker.

  Les også: Sur sannhet om søt drikke

  Blodtrykket falt med 20 prosent

  Adelaide University i Australia har utført en studie på nettopp dette, og fant ut at de som led av for høyt blodtrykk sank sannsynligheten for å få et hjerteinfarkt med 20 prosent over en periode på fem år.

  - Dette viser at det er enkelte matvarer som kan redusere høyt blodtrykk, og at du ikke nødvendigvis trenger medikamenter, sier forsker Karin Ried, som ledet studien ved Adelaide University i Australia til Telegraph.co.uk.

  Omtrent 950.000 nordmenn lider av forhøyet blodtrykk, og rundt 100.000 av disse går på medisiner for å kontrollere det, og må fortsette med dette resten av livet. Likevel er det mange som ikke tåler blodtrykksmedisiner, noe som gjør at de har en høyere risiko for å få problemer.

  Les også: Dette er farligere for kvinner

  Usikker på mengde sjokolade

  I studien undersøkte Dr Ried og hennes forskerkolleger resultatene av 15 andre studierø. De så på virkningen av sjokolade og kakao. De tidligere studiene gikk fra 1955 og til 2009 og inkluderte resultater fra hundrevis av mennesker.

  - Vi fant ut at sjokolade kan senke blodtrykket til dem som lider av sykdommen. For dem som led av for høyt blodtrykk kunne det synke med opp til fem prosent, mens det ikke gjorde noe for de som ikke led av det samme problemet. Dette er et betydelig funn, sier Ried.

  Studien som ble publisert i BMC Medicine varierte mellom en mengde på 6 til 100 gram sjokolade hver dag. Hun forteller at det vil kreve grundigere forskning for å finne ut hvilken mengde sjokolade som er mest passende for å oppnå de beste resultatene.

  Les også: Er du under 165 centimeter høy?

  Må veies opp mot overvekt

  Sjokolade har også tidligere blitt vist å ha en god effekt for helsen vår, og det er ikke bare blodtrykket herligheten skal hjelpe på, men i følge Roar Pedersen skal det også hjelpe mot en del annet.

  - Ved siden av at sjokolade kan senke blodtrykket inneholder det også 400 andre substanser, blant annet serotonin og endorfiner, som kan ha en oppkvikkende og positiv effekt på spesielt den mentale tilstanden. Andre stoffer i produktet kan også styrke immunforsvaret, skriver han.

  Allikvel må inntaket av sjokolade for å senke blodtrykket veies opp mot faren for overvekt.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer