Spiselig mat på søppelhaugen

Dersom du skal spise gratis kan du gå til Blå kors eller Evangeliesenteret. Det er også muligheter hos Rimi og Ica, som kaster tonnevis av mat hver dag.

Publisert

Den vanligste årsaken til at butikkene kaster mat, er at holdbarhetsdatoen har gått ut, eller går ut neste dag. Det er med andre ord store muligheter for å få gratis fiskemiddag, et par hermetikkbokser, et brød og litt sjokoladepålegg dersom du står utenfor butikken ved stengetider. Butikksjef ved Ica på Storo, Werner Petersen, sier at det lagt inn et slingringsmonn på et par dager for de fleste ferskvarer, men at næringsmiddeltilsynet har pålagt dem å kaste mat når holdbarhetsdatoen har gått ut.

Varer som fisk og kjøtt som selges over disk, har som regel en varighet på 3 dager, men Werner Petersen sier at det er vanlig å kaste det som ikke ble solgt den første dagen.

Fullt lovlig

Maria Berg i Statens Næringsmiddeltilsyn bekrefter at mye mat kan spises en dag eller to etter at holdbarhetsdatoen er gått ut. Hun advarer imidlertid mot å spise utgåtte kjøttvarer som farse og pølser, da det ofte er mye bakterier i slik mat.

Melk og ost kan smake vondt når de har gått ut på datoen, men er ikke direkte helsefarlig. Du bør derimot holde deg unna varer som brød, dersom du oppdager mugg. Mat som ikke er lett bedervelig er merket " best før ".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer