Spisepinner kan gi slitasjegikt

Folk som bruker spisepinner får oftere slitasjegikt i hendene, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

En studie av mer enn 2.500 innbyggere i Beijing viste at slitasjegikt var mer vanlig i hendene til folk som brukte spisepinner - og særlig i de fingrene som er i mest aktivitet under middagen.

Selv om effekten ikke er stor, og det er tvilsomt at noen kommer til å slutte med spisepinner av den grunn, forsvarer resultatene flere studier, fortalte forskerne bak studien på et møte i den amerikanske reumatismeforeningen.

Doktor David Hunter fra Boston University School of Medicine og hans kolleger intervjuet 2.507 60-åringer som ble tilfeldig plukket ut i Beijing.

Forskerne spurte dem om de var venste- eller høyrehendte, spesielt når de spiste, og studerte hvordan de behandlet spisepinnene sine og tok røntgenbilder.

Hvert ledd ble sjekket for tegn på slitasjegikt, og så gikk forskerne gjennom bildene og sammenlignet hvor mange som hadde tegn på slitasjegikt i spisepinne-hånden i forhold til den andre.

Slitasjegikt var mer sannsynlig i den spisepinne-brukende hånden - spesielt i tommelen og i det andre og tredje leddet i peke- og ringfingeren.

- Studien tyder på at spisepinnebruk kan spille en rolle i utviklingen av slitasjegikt, sa Hunter i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer