Inflasjon

«Spiser av» lånet uten at du betaler noe

Forbrukerøkonomen fraråder deg imidlertid å spekulere i inflasjonens påvirkning på boliglånet ditt, og betale ned gjelda så fort det lar seg gjøre.

VERDITAP: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor sparepengene kan tape verdi ved å stå på konto, men hva skjer med boliglånet når inflasjonen er høyere enn renta? Les saken under for å få svar! Video: Stig Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparepengene dine kan tape verdi hvis de står på en konto med lavere rente enn inflasjonen ellers i samfunnet.

Inflasjon er et annet ord for prisvekst, og det er da oftest snakk om konsumprisvekst, altså økende priser på varene og tjenestene vi kjøper. Inflasjonen måles via konsumprisindekser (KPI), som regner ut en slags gjennomsnittlig prisutvikling for varer og tjenester.

Det vil si at selv om sparerenta er over null, taper du kjøpekraft dersom inflasjonen er høyere enn renta.

«Betaler» boliglånet for deg

Når det gjelder boliglånet, slår høyere inflasjon enn rente helt annerledes ut for din privatøkonomi.

- Prisstigningen er med på å «spise opp» verdien på boliglånet ditt, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.

- Norges Bank har et årlig inflasjonsmål på to prosent. Det er imidlertid viktig å huske at dette er et mål, så prisstigningen kan bli både lavere og høyere i perioder, legger hun til.

Kutter 750 000,- av lånet

Så hvor mye spiser inflasjonen av boliglånet ditt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer