Pollensesongen er i gang, og nærmere en million nordmenn sliter med tett nese og rennende øyne. Dessverre er det ikke bare lufta de puster inn som framkaller disse plagene.
Les også: Bli kvitt pollenplagene
Om lag 25 prosent av de hardest rammede pollenallergikerne opplever å få samme reaksjon av enkelte typer frukt, bær og grønnsaker som er beslektet med pollen.
Gulrot til besvær
Kirsebær, epler, melon, gulrøtter, selleri og paprika kan umiddelbart få øynene til å renne over, nesa til å bli tett, munnen til å klø og halsen til å snøre seg.
Tilstanden kalles oralt allergisyndrom, og oppstår når frukten og grønnsakene spises rå. Er de kokt, stekt eller hermetisert har de ikke denne negative effekten.
Les også: Rust deg mot allergiplagene
Kroppen misforstår
Grunnen til at kroppen reagerer slik på maten er trolig at immunsystemet forveksler et planteprotein i frukten med pollen, sier leger ABC News har snakket med.
Om folk med dette allergisyndromet spiser et grønt eple, kan kroppen oppføre seg som om munnen er full av bjørkepollen. Det kan da føles som om tunga blir dobbelt så stor, selv om den ser normal ut. Reaksjonen kan vare i fra ti minutter og opp til en halvtime.
Dette kan gi allergi
Les også: Alternativt mot allergi
Dette bør du gjøre
Ifølge Norsk legemiddelhåndbok skal oralt allergisyndom behandles slik:
Ikke matallergi
Oralt allergisyndrom er ikke det samme som vanlig matallergi. Ved oralt allergisyndrom reagerer de som er rammet fordi proteiner i maten ligner på pollen de ikke tåler.
Ved matallergi, for eksempel allergi mot skalldyr eller nøtter, er det selve proteinene i maten som ikke tåles.