Spiser du deg pollensyk?

Kroppen kan finne på å tro at gulroten du spiser er noe helt annet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pollensesongen er i gang, og nærmere en million nordmenn sliter med tett nese og rennende øyne. Dessverre er det ikke bare lufta de puster inn som framkaller disse plagene.

Les også: Bli kvitt pollenplagene

Om lag 25 prosent av de hardest rammede pollenallergikerne opplever å få samme reaksjon av enkelte typer frukt, bær og grønnsaker som er beslektet med pollen.

Gulrot til besvær

Kirsebær, epler, melon, gulrøtter, selleri og paprika kan umiddelbart få øynene til å renne over, nesa til å bli tett, munnen til å klø og halsen til å snøre seg.

Tilstanden kalles oralt allergisyndrom, og oppstår når frukten og grønnsakene spises rå. Er de kokt, stekt eller hermetisert har de ikke denne negative effekten.

Les også: Rust deg mot allergiplagene

Kroppen misforstår

Grunnen til at kroppen reagerer slik på maten er trolig at immunsystemet forveksler et planteprotein i frukten med pollen, sier leger ABC News har snakket med.

Om folk med dette allergisyndromet spiser et grønt eple, kan kroppen oppføre seg som om munnen er full av bjørkepollen. Det kan da føles som om tunga blir dobbelt så stor, selv om den ser normal ut. Reaksjonen kan vare i fra ti minutter og opp til en halvtime.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.