Spiser du deg pollensyk?

Kroppen kan finne på å tro at gulroten du spiser er noe helt annet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pollensesongen er i gang, og nærmere en million nordmenn sliter med tett nese og rennende øyne. Dessverre er det ikke bare lufta de puster inn som framkaller disse plagene.

Les også: Bli kvitt pollenplagene

Om lag 25 prosent av de hardest rammede pollenallergikerne opplever å få samme reaksjon av enkelte typer frukt, bær og grønnsaker som er beslektet med pollen.

Gulrot til besvær

Kirsebær, epler, melon, gulrøtter, selleri og paprika kan umiddelbart få øynene til å renne over, nesa til å bli tett, munnen til å klø og halsen til å snøre seg.

Tilstanden kalles oralt allergisyndrom, og oppstår når frukten og grønnsakene spises rå. Er de kokt, stekt eller hermetisert har de ikke denne negative effekten.

Les også: Rust deg mot allergiplagene

Kroppen misforstår

Grunnen til at kroppen reagerer slik på maten er trolig at immunsystemet forveksler et planteprotein i frukten med pollen, sier leger ABC News har snakket med.

Om folk med dette allergisyndromet spiser et grønt eple, kan kroppen oppføre seg som om munnen er full av bjørkepollen. Det kan da føles som om tunga blir dobbelt så stor, selv om den ser normal ut. Reaksjonen kan vare i fra ti minutter og opp til en halvtime.

Dette kan gi allergi

 • Er du allergisk mot ulike ambrosiaarter, altså en slekt i kurvplatefamilien, kan du reagere om du spiser banan, melon, agurk og gresskar. Kamillete og solsikkefrø kan også gi en allergisk reaksjon.
 • Er du allergisk mot gresspollen kan du reagere om du spiser melon, tomater, appelsiner, fersken og selleri.
 • Er du allergisk mot bjørkepollen kan du reagere om du spiser epler, kirsebær, fersken, pære, selleri, persille, mandler og hasselnøtter.
 • Les også: Alternativt mot allergi

  Dette bør du gjøre

  Ifølge Norsk legemiddelhåndbok skal oralt allergisyndom behandles slik:

 • Unngå matvarene man reagerer på, spesielt i pollensesongen. Maten kan tolereres kokt.
 • Ta antihistaminer i pollensesongen.
 • Enkelte pasienter må utstyres med adrenalin til injeksjon hvis reaksjonen er betydelig.

  Ikke matallergi

  Oralt allergisyndrom er ikke det samme som vanlig matallergi. Ved oralt allergisyndrom reagerer de som er rammet fordi proteiner i maten ligner på pollen de ikke tåler.

  Ved matallergi, for eksempel allergi mot skalldyr eller nøtter, er det selve proteinene i maten som ikke tåles.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer