Spiser for mye smertestillende

Barn spiser for mye smertestillende medikamenter. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter advarer nå mot overbruk av smertestillende tabletter. En undersøkelse viser at en av fire amerikanske barn som sliter med hodepine spiser for mange smertestillende tabletter.

Forteller ikke foreldreneUndersøkelsen som ble gjennomført ved Cleveland Clinic i Ohio tok for seg 680 pasienter med hodepine i alderen mellom 6 og 18 år. Pasientene med det høyeste forbruket av smertestillende medikamenter var typisk jenter med en kombinasjon av regelmessig hodepine og migrene. En av syv barn oppga også at de tok smertestillende medikamenter uten å fortelle det til foreldrene.

- De fleste barna bruker medisinene fordi de vil lindre smerte, ikke fordi de er på jakt etter en form for rus. Og hvis du som foreldre gir barna piller hver gang de ber om det, hvorfor skulle de ikke tro at det er greit å forsyne seg selv, forteller forskningsleder David Rothner til telegrambyrået Reuters.

- Det er mange grunner til at barn ikke skal bruke for mye smertestillende. En årsak er at piller som inneholder aspirin øker risikoen for at barna kan utvikle Reyes syndrom som er en potensielt dødelig sykdom. Andre konsekvenser av et høyt pilleforbruk kan være lever- eller nyresvikt samt problemer med fordøyelsen og mageblødninger, forteller Rothner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer