Spiste moren din dette?

Kull, tannpasta og kritt. Er du gravid, kan du få dilla på å spise de merkeligste ting, ikke bare mat. Se listen.

Kritt og svamp som svangerskapssnack er vanligere enn vi tror! Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Kritt og svamp som svangerskapssnack er vanligere enn vi tror! Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gravide kan ha dilla på å spise alt fra kunstgress, møllkuler og isbiter, til sniffing av kluter med whitesprit.


Svangerskapsdilla forekommer hyppigere hos moderne kvinner enn i tidligere generasjoner, viser en ny undersøkelse fra nettstedet gurgle.com.

Flaut
Hele 75 prosent av de 2.231 gravide som deltok i undersøkelsen, opplevde å bli hekta på mat og andre produkter, i forhold til bare 30 prosent for 50 år siden.

Les også: Magesmerter var baby

Siri von Krogh, som er jordmor og sjefsredaktør for Barnimagen.com, bekrefter at disse dillene er vanligere enn folk tror:

- Mange gravide har såkalte svangerskapsdiller, men vil ikke vedkjenne seg det, fordi de synes det er så flaut. Selv om de spiser ting de vet ikke er bra for dem, klarer de ikke å la være, sier Krogh til DinSide Helse.

Kritt og svamp som svangerskapssnack er vanligere enn vi tror! Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Kritt og svamp som svangerskapssnack er vanligere enn vi tror! Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer


Har du en uvanlig svangerskapsdille? Fortell oss mer på debattforumet nedenfor!

Man vet veldig lite om hvorfor kvinner får denne trangen. Det har blitt sagt at det finnes en sammenheng med vitamin- og mineralmangel, men eksperter har ennå ikke funnet noen virkelig årsak til dette merkelige fenomenet.

Les også: Mann gravid i femte måned

Ikke-fordøyelige produkter
De oppsiktsvekkende tallene i undersøkelsen viser at en tredjedel av kvinnene ikke ble hekta på vanlig mat, men på produkter som kull, såpe og tannpasta, skriver BBC.

Dette overrasker ikke Krogh, som forteller om en bekjent som måtte spise murpuss da hun var gravid. Hun sier også at det er vanlig å bli hektet på bensinlukt, asfaltlukt og avispapirlukt.

Et inntak av slike ikke-fordøyelige stoffer er et fenonem som kalles pica. Les mer om medisinske mysterier her.

Uvanlige diller

 • Isbiter: 22%
 • Kull: 17%
 • Tannpasta: 9%
 • Svamp: 8%
 • Gjørme: 7%
 • Kritt: 6%
 • Fyrstikker: 3%
 • Gummi: 1%
 • (Listen gjelder de kvinnene i undersøkelsen som hadde uvanlige diller (31%). Kilde: BBC.com)
 • På nettstedet Barnimagen.com debatteres det heftig om pica. Her beskriver gravide at de har dilla på å spise alt fra kunstgress, møllkuler og isbiter, til sniffing av vaskemiddelbeholdere og kluter med whitesprit.


  Mat og rare kombinasjoner
  Når det gjaldt vanlig mat, viste undersøkelsen på gurgle.com at det var sjokolade gravide ble mest hekta på, tett etterfulgt av iskrem, godteri, sterk krydret mat, syltet løk, tropisk frukt, karri, smultringer, peanøttsmør, poteter og nøtter.

  Rare matkombinasjoner som syltede grønnsaker og peanøttsmør, og tunfisk med banan, var også svært populært.

  Krogh sier det er vanlig for gravide å gjøre ting på tvers av sin overbevisning, og forteller om en vordende mor som hadde vært vegetarianer i mange år, som plutselig måtte ha rødt kjøtt.

  Selv om de fleste diller er ufarlige, kan det være lurt å ta kontakt med lege dersom du ikke klarer å holde deg unna bensinpumpa eller asfalten.

  Les også: Er du avhengig av sukker?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer