Sponset forskning gir bedre testresultat

Tette bånd mellom forskere og farmasøytisk industri, gir oftere positive resultater og dyrere legemidler. Tre av fire studier er sponset av legemiddelindustrien.

Industri-initiert forskning gir dyrere medisin.
Industri-initiert forskning gir dyrere medisin. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studier finansiert av den farmasøytiske industrien har fire ganger så stor sjanse for å gi positive produktresultater. Dette mener British Medical Journal i henhold til Aftenposten.

Det medisinske tidsskriftet peker ut tre forskjellige årsaker til at industriens forskning fører til hyppigere positive resultater:

Industrien velger prosjekter de antar vil slå positivt ut for egne produkter.Hva man velger å sammenligne produktene med, og hvilke pasienter man velger ut, påvirker resultatet.Man ønsker positive resultater for å få innpass i medisinske tidsskrifter. Negative resultater er vanskeligere å få publisert i de medisinske tidsskriftene.

British Medical Journals forfattere har gjennomgått 30 vitenskapelige artikler om legemidler.

Dyrere medisin

Ifølge Aftenposten viser en rapport fra Statens legemiddelkontroll at tre av fire studier finanisieres av legemiddelindustrien.

De industri-initierte studiene bidrar også til høyere legemiddelpriser:

- Disse studiene er med på å drive forbruket av nye og til dels dyre legemidler til værs. Det er alltid snakk om å finne frem ett eller annet i det nye og dyrere medikamentets favør, sier professor i samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim, Steinar Westin til Aftenposten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer